Kihallgatják Malajziában a migránsok fogva tartásáról filmet készítő külföldi újságírókat

2020. július 07. 20:36

A film óriási felháborodást váltott ki malajziai kormányzati körökben.

2020. július 07. 20:36
null

A malajziai rendőrség közölte kedden, hogy kihallgatják a katari al-Dzsazíra tévé újságíróit, akik dokumentumfilmet készítettek a kiutasításukra váró illegális bevándorlók fogva tartási körülményeiről. A rendőrség közölte azt is: keresik a dokumentumfilmben nyilatkozó bangladesi migránst. Az al-Dzsazíra dokumentumfilmje azt mutatta be, hogy milyen sanyarú körülmények között tartják fogva az illegálisan Malajziában tartózkodó külföldieket, akiket azért vettek őrizetbe, hogy végrehajthassák a kiutasításukat.

A film óriási felháborodást váltott ki malajziai kormányzati körökben; a maláj védelmi miniszter szerint az újságírók rasszizmussal vádolták Malajziát. Az ügyben a malajziai bevándorlási hivatal vezetője is megszólalt; mint mondta, ki fogják utasítani azokat a külföldieket is, akik

Nem az al-Dzsazíra újságírói az elsők, akiket beidézett a malajziai rendőrség az illegális bevándorlók fogva tartási körülményeiről szóló beszámoló miatt; májusban a South China Morning Post című hongkongi napilap tudósítóját hallgatták ki ugyanezért.

Malajziában, amely a délkelet-ázsiai térség harmadik leggazdagabb országa, becslések szerint 3-5 millió külföldi dolgozik. Közülük több mint egymillió embernek nincs semmiféle engedélye; a többségük gyárakban vagy ültetvényeken vállal munkát. Az elmúlt néhány hétben több ezer embert utaztattak ki kényszerrel a malajziai hatóságok. Sajtóhírek szerint közülük több százan a kiutasító hatósági döntés végrehajtására várva, a zsúfolt fogdákban koronavírussal fertőződtek meg. A malajziai hatóságok állították, hogy pozitív teszttel senkit nem tettek fel a repülőgépre. A rendőrség kedden kihallgatta Heidy Quah-t, a Menedék menekülteknek nevű helyi civil szervezet vezetőjét is, aki a közösségi médiában bírálta, ahogy a malajziai hatóságok fellépnek a migránsokkal szemben a koronavírus-járvány idején.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. július 08. 11:12
Akkor ez egyfajta reklám film volt?...
Rugo
2020. július 08. 09:14
Arról miért nem készített dokumentumfilmet az al-Dzsazíra, hogy a kőgazdag iszlamista országok miért nem fogadnak be migriket?
Rugo
2020. július 08. 09:12
" Az al-Dzsazíra dokumentumfilmje" --- Az al-Dzsazíra egy elfogult iszlamista szervezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!