Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Már a kis hableány is rasszista

2020. július 03. 12:49

„Ezt rongálásként kezeljük, és vizsgálatot indítottunk” – tudatta a koppenhágai rendőrség.

2020. július 03. 12:49
null

Ismeretlenek megrongálták a Hans Christian Andersen meséjéből ismert kis hableánynak a koppenhágai tengerpartnál álló szobrát, és azt írták a talapzatára, hogy rasszista hal. A rendőrségnek egyelőre nem sikerült azonosítania az elkövetőket, akik feltehetően csütörtök éjjel vagy péntek hajnalban firkálták össze a szobrot.

„Ezt rongálásként kezeljük, és vizsgálatot indítottunk” – tudatta a koppenhágai rendőrség.

A 107 éve a koppenhágai tengerpartnál álló, egy sziklán ülő hableányt formáló alkotás már korábban is többször volt rongálók célpontja. Volt, hogy bálnavadászat-ellenes és demokráciapárti aktivisták firkálták össze, és kétszer le is fejezték. A május óta tartó rasszizmusellenes megmozdulások alkalmával többször kerültek rendbontók célkeresztjébe olyan szobrok, amelyek olyan alakokat ábrázolnak, akiknek valamilyen közük volt a gyarmatosításhoz vagy a rasszista elnyomáshoz, de a kis hableánnyal kapcsolatban ilyen felvetés korábban még nem fogalmazódott meg.

„Nehezemre esik felfogni, hogy mi lehet rasszista a Kis hableány című mesében” – adott hangot értetlenségének Ane Grum-Schwensen, a Dél-dániai Egyetem H. C. Andersen Kutatóközpontjának szakértője.

(MTI)

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lacomb
2020. július 04. 10:48
Egyébként lesz még új ellenség: A NAGY FEHÉR CÁPA! Kiírtani azonnal!! :D
makapaka2
2020. július 03. 19:19
A ballibsi oldalon nincs határa a degeneráltságnak.
alex44
2020. július 03. 19:09
na most feltételezem ott Dániában van Andersen szobor, most akkor majd az lesz hogy azt is összefirkálják vagy ledöntik? Faszom ki van már ebből az egész ökörségből.
Ninini
2020. július 03. 18:42
Nem lep meg. Gyakorlatilag minden emberábrázolású műtárgyra ráírnák szerintem. Mert lövésük nincs ki kicsoda. Az a tuti, ha nem hagynak ki semmit. És amúgy is... elég nagy a valószínűsége, hogy egy nácirasszista fehér alkotta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!