Kedvező ítélet a kétnyelvűség mellett Érsekújváron

2020. szeptember 07. 09:11

A magyar településeken az anyakönyvi hivatalok kötelesek magyarul is feltüntetni minden adatot, írja az Új Szó.

2020. szeptember 07. 09:11

Bírósági döntés született arról, hogy a magyar településeken az anyakönyvi hivatalok kötelesek a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok formanyomtatványain magyarul is feltüntetni minden adatot. A döntés jogerős, számol be az Új Szó.

Egy magánszemély a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálat segítségével indított bírósági pert amiatt, hogy az érsekújvári anyakönyvi hivatal nem volt hajlandó feltüntetni a születési anyakönyvi kivonaton szereplő személyes adatait magyarul is. Több éve fennálló probléma, hogy maga a formanyomtatvány ugyan kétnyelvű, de a konkrét adatokat csak szlovák nyelven töltik ki az anyakönyvi hivatalok. Bár néhány esetben a kisebbségi kormánybiztoshoz benyújtott panasz alapján a hivatalok felhagytak a törvénysértő gyakorlattal, rendszerszintű megoldás nem született.

A Nyitrai Kerületi Bíróság most azonban úgy döntött, hogy az érsekújvári hivatal megsértette a magánszemély jogait, és a kivonaton az egyes adatokat magyarul is fel kell tüntetni. A törvényszék szerint azzal, hogy az állami intézmény nem adta ki a kétnyelvű adatokkal kitöltött iratot, megsértette a magánszemély saját dokumentumaihoz való jogát, ami egyúttal a magánélethez való jogát is sérti. Az ítélet ellen az érsekújvári intézmény nem fellebbezett, így az jogerőre emelkedett. Ha a hivatal a következőkben újra megtagadja a magyar adatokkal kitöltött iratok kiállítását, az ügyet újra perre lehet vinni. Ebben az esetben azonban már a bíróság bírságot is kiszabhat az intézmény számára.

(Új Szó)

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!