A jordán király elfogadta Omar Razzaz miniszterelnök lemondását

2020. október 03. 22:51

A Jordán Hásimita Királyság uralkodója múlt vasárnap feloszlatta a parlamentet, amelynek négyéves megbízatása lejárt.

2020. október 03. 22:51

II. Abdalláh jordániai király szombaton elfogadta Omar Razzaz miniszterelnök lemondását, ugyanakkor felkérte, hogy ügyvivő kormányfőként lássa el hivatali teendőit utódja kinevezéséig, akinek feladata egyebek között a november 10-re kitűzött parlamenti választások felügyelete lesz – közölte az állami sajtó.

A Jordán Hásimita Királyság uralkodója múlt vasárnap feloszlatta a parlamentet, amelynek négyéves megbízatása lejárt. A jordániai alkotmány értelmében a kormánynak a parlament feloszlatását követő egy héten belül le kellett mondania. Az új kormány feladata lesz levezényelni a parlamenti választásokat a rohamosan terjedő koronavírus-járvány közepette. Razzaz kormányát széles körben bírálatok érték a járvány kezelése és a fertőzöttek számának – szeptemberben hirtelen megindult – növekedése miatt.   

Omar Razzazt 2018 nyarán nevezte ki II. Abdalláh egy nagyszabású tüntetéshullám nyomán, amely a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a hatalmas államadósság törlesztése végett követelt adóemelések miatt robbant ki. 

Az uralkodó abban bízik, hogy egy új összetételű kormány és törvényhozás enyhíthet a pandémia által súlyosbított gazdasági nehézségek és a vészhelyzeti törvények alapján korlátozott szabadságjogok miatti elégedetlenségen. Jordánia az utóbbi évek legsúlyosabb gazdasági válságával küzd, amit csak súlyosbít a járvány okozta munkanélküliség és szegénység. Becslések szerint a jordániai gazdaság 6 százalékkal zsugorodik az idén.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!