Az azeri elnök haladéktalanul békülne Örményországgal

2020. október 11. 11:57

Ilham Aliyev az orosz RBK-nak adott interjúban közölte szándékát.

2020. október 11. 11:57
null

Az azerbajdzsáni elnök az interjúban kijelentette, hogy készen áll azonnali tárgyalásokat kezdeni Örményországgal a kegyi-karabahi konfliktus megoldása érdekében – írta meg a Lenta.ru. „Készen állunk, minden az EBESZ minszki csoportjának fellépésétől és munkarendjétől függ” – mondta Aliyev. Hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán érdekelt a konfliktus mielőbbi rendezésében, mivel ez lehetővé teszi a menekültek visszatérését otthonaikba.

Aliyev azt is elmondta, hogy a moszkvai külügyminiszteri tárgyalások keretében Azerbajdzsán nem követelte Jerevántól a teljes kapitulációt, és nem ragaszkodott az örmény fegyveres erők konfliktuszónából való kivonulásának konkrét időpontjához sem, de ahogy fogalmazott: „a találkozó végén elfogadott nyilatkozat természetesen feltételezi az örmény megszálló erők elfogadott kivonulását”.

Október 9-én, pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közreműködésével Moszkvában találkoztak Örményország és Azerbajdzsán külügyminiszterei, Zohrab Mnatsakanian és Jeyhun Bayramov. A tárgyalások kilenc órán át tartottak. A felek megállapodtak abban, hogy október 10-én 12:00-kor fegyverszünetet hirdetnek és érdemi tárgyalásokat kezdenek az EBESZ minszki csoportjának felügyelete alatt. Oroszország, az Egyesült Államok és Franciaország közvetítőként működik.

A fegyveres összecsapások szeptember 27-én kezdődtek Hegyi-Karabahban, ahol Örményország és Azerbajdzsán már 30 éve területi vitát folytat. A felek egymást vádolják a konfliktus provokálásával és eszkalálódásával – írta meg a Lenta.ru.

Fotó: Az azerbajdzsáni elnöki hivatal által 2020. szeptember 27-én közreadott képen Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök a néphez szól Bakuban. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium közleménye szerint az ország hadserege ellenoffenzívát indított, hogy véget vessen az örmény haderő műveleteinek Hegyi-Karabahban. Örményország és Azerbajdzsán régóta hadban áll az utóbbitól elszakadt, túlnyomórészt örmények lakta régió hovatartozása miatt.MTI/AP/Azerbajdzsáni elnöki hivatal sajtóhivatala

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
legkisebbek közül
2020. október 11. 15:52
Hegyi-Karabah Köztársaság, amely területet lényegében már csak örmények lakják, amely gyakorlatilag a jelenben Örményország része, parlamentje kinyilvánította a Hegyi-Karabah függetlenségét, viszont jogilag a terület Azerbajdzsáné. "Soha nem fogunk engedményeket tenni országunk területi egységét illetően. Azerbajdzsán területi egysége sérthetetlen. Hegyi-Karabah soha nem kap függetlenséget" (azeri elnök 2008 elején - forrás wiki). "Hegyi-Karabah függetlensége visszafordíthatatlan, a terület sohasem lesz újra Azerbajdzsáné" (örmény elnök 2008 tavaszán - forrás: wiki). Itt kellene mindenki számára elfogadható közös nevezőt képezni.
legkisebbek közül
2020. október 11. 15:38
Sztálin nemzetiségi népbiztos áldásos tevékenységének következményei, Hegyi-Karabah Köztársaság történelme https://hu.wikipedia.org/wiki/Hegyi-Karabah_K%C3%B6zt%C3%A1rsas%C3%A1g
Gregorius
2020. október 11. 12:53
"örmény megszálló erők kivonulása". Hmmm. Az elmúlt évtizedekben Hegyi Karabahot örmények, amíg a mellette levő Azerbajdzsánhoz tartozó Nahicsevant meg azeriek lakták. Itt van az egyetlen azeri-török határ és ezt a területet csak Iránon keresztül tudták az azeriek megközelíteni. Mi lesz Karabah lakosságával? Kivándorolnak Örményországba? Jobb lenne nyitni egy korridort, ahol az azeriek békésen közlekedhetnének, ha nem fegyvert szállítanak.
Mandarin.
2020. október 11. 12:50
Nagyon hasonlít az arca az azeri elnöknek Erdoganéra, mintha az öccse lenne. Jól mondják a török és az azeri egy nép, melyek két országban élnek. Ha sikerül a két ország egyesülése, legyőzik az örményeket, akkor az EU szomszédságában lesz egy közel 100 milliós, nagy Törökország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!