Babis meghosszabbítaná a szükségállapotot Csehországban

2020. október 25. 12:55

Szombaton több mint 12 ezer új fertőzöttet azonosítottak az országban.

2020. október 25. 12:55

Csehországban a koronavírus-járvány megfékezése érdekében meg kell hosszabbítani a szükségállapotot – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök egy prágai rádiónak adott interjúban. Hasonló véleményt fogalmazott meg Roman Prymula egészségügyi miniszter is. „Hozzá kell szoknunk, hogy ez a vírus itt marad velünk. A szükségállapotot meg kell hosszabbítani, a járvány még nem szűnt meg” – mondta Babis a Rádio Z kereskedelmi csatornán elhangzott beszélgetésben. Babis szerint hasznos lenne, ha a következő hetekben minél többen tudnának otthonról dolgozni és nem kellene bejárniuk a munkahelyükre.

A cseh kormány október 5-én hirdetett szükségállapotot, amely egyelőre november 3-ig van érvényben. A hatályos szabályok szerint a szükségállapot meghosszabbításáról azonban a kormány nem dönthet egyedül, ehhez a képviselőház támogatását kell kérnie. A szükségállapot jogi lehetőséget ad a kormánynak, hogy gyorsabban és egyszerűbben tudjon fellépni a koronavírus-járvány ellen. A kormányfő felszólította a lakosságot, hogy viselkedjen felelősen, tartsa be az óvintézkedéseket, mert csak így lehet leküzdeni a járványt. „Mindenkit szépen kérek, vegye a dolgokat komolyan, mert a kórházi ápolásra szorulók növekvő számát nem mi találtuk ki” – jelentette ki Babis.

Csehországban szombaton 12 472 új fertőzöttet azonosítottak, ami hétvégi rekordnak számít, s több mint háromezerrel meghaladja a múlt szombati adatot. A járványban eddig elhunytak száma 2077-re emelkedett. A kórházakban 5314 személyt kezelnek, közülük 772 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. október 25. 14:17
-:))) V4-k re is gondolt!
Nehidd El
2020. október 25. 13:07
Kezdhet mindenkinek nyilvánvalóvá válni, hogy Orbán milyen zseniálisan lőtte be a szükséges lélegeztetőgépek számát. Nyilván egymás után fognak bocsánatot kérni, akik nemrégen még fel akarták érte jelenteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!