Így dolgoznak a cyberkor Robin Hoodjai

2020. október 21. 11:32

Egy hackercsoport lopott pénzt adományoz jótékonysági célokra. A szakértők szerint új fejezet nyílt a számítógépes bűnözésben.

2020. október 21. 11:32
null

Számítógépes bűnözők feltették az internetre azokat a bizonylatokat, amelyeket két jótékonysági szervezetnek, a The Water Project-nek és a Children International-nek küldött adományaikról állítottak ki 0,88 Bitcoin, azaz közel hárommillió forint értékben. 

A Children International Indiában, a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Ecuadorban, Zambiában, a Dominikai Köztársaságban, Guatemalában, Hondurasban, Mexikóban és az Egyesült Államokban élő gyermekeket, családokat és közösségeket támogat. A  szervezet szóvivője a BBC-nek elmondta: „Ha az adomány hackerekhez kapcsolódik, akkor nem áll szándékunkban azt megtartani”.

A The Water Project a tiszta vízhez való hozzáférés javításán dolgozik Afrika szubszaharai térségében, képviselőjük ugyanakkor nem válaszolt a BBC megkeresésére. Brett Callow, az Emsisoft kiberbiztonsági vállalat fenyegetéselemzője elmondta: „Egyáltalán nem világos, hogy mit kívánnak elérni a bűnözők ezekkel az adományokkal. Talán segít csillapítani a bűntudatukat? Esetleg önös érdekből egyfajta Robin Hoodként, nem pedig lelkiismeretlen zsarolókként akarják magukat mutatni a nyilvánosság felé?” – tette fel a kérdést a szakértő. 

„Bármi is legyen a motivációjuk, ez mindenképp nagyon szokatlan lépés. Tudtommal ez az első alkalom, hogy egy ransomware csoport nyereségének egy részét jótékonysági célokra ajánlja fel” – tette hozzá.

A Darkside hackercsoport viszonylag új a színen, de a kriptovaluta piac elemzői megerősítették, hogy aktívan zsarolják is áldozataikat. Bizonyíték van arra, hogy kapcsolataik lehetnek más számítógépes bűnözői csoportokkal is, amelyek felelőssé tehetőek nagyvállalatok ellen elkövetett komoly horderejű akciókért, mint amilyen januárban a Travelex vállalatot megbénító ransomware támadás volt.

A rendőrség számára külön aggodalomra ad okot az a mód, ahogyan a hackerek a jótékonysági szervezeteknek fizettek. A számítógépes bűnözők ugyanis a The Giving Block nevű amerikai szolgáltatást használták, amelyet 67 különböző nonprofit szervezet is alkalmaz a világ minden tájáról, beleértve a Save The Children-t, az Rainforest Alapítványt és a She's The First-t.

(Kép forrása: Istock.com)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. október 21. 13:56
Szimpla tolvajok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!