Biden belügyminiszteri jelöltje lehet az első indián származású kormánytag

2020. december 18. 08:23

Deb Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két indián származású képviselőnek.

2020. december 18. 08:23
null

Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelölte leendő kormánya belügyminiszterének Joe Biden – közölte csütörtökön a megválasztott amerikai elnök átmeneti stábja. Amennyiben az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó Haaland kinevezését jóváhagyja a szenátus, ő lesz az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.  Biden átmeneti csapata Haalandet „egy akadályokat áttörő” köztisztviselőnek nevezte, „aki karrierjét a családokért, törzsi nemzetségekért, vidéki közösségekért és színesbőrű közösségekért vívott küzdelemnek szentelte”. Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két indián származású képviselőnek. „A jelenleg a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztét betöltő Haaland készen áll arra, hogy az első naptól védelmezze környezetünket, és harcoljon egy tiszta energiákat használó jövőért” – teszi hozzá a Biden-stáb nyilatkozata.

Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy a energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáért. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre.

(MTI)

Címlapfotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. december 19. 11:58
Végre! Örülök neki, hogy Biden elnök egy őslakos embert választott ki belügyminiszternek. Ez is azt mutatja, számára minden Egyesült Államokbeli amerikai ember fontos. Bárcsak így volna ez Magyarországon is. Csak tájékoztatásul, ez itt nem az amerikai népen, hanem rajtunk múlik és csak rajtunk.
zara
2020. december 19. 02:06
és mitszámit h milyen 'származású' olvassa fel amit a háttérhatalom eldöntött? szinjáték az egész...
Magyarok Pásztora
2020. december 18. 18:52
A nagy pocsék kvótafőnök.
Highlander07
2020. december 18. 18:42
Még épp időben kezdik a változást a jó felé :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!