Mexikó a legveszélyesebb ország az újságírók számára

2020. december 23. 08:54

A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) szerint idén is Mexikóban gyilkolták meg a legtöbb újságírót munkájával összefüggésben.

2020. december 23. 08:54
null

Idén is Mexikóban gyilkolták meg a legtöbb újságírót munkájával összefüggésben, utána Afganisztán és a Fülöp-szigetek következik - állapítja meg szerdán közölt éves jelentésében a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű, New York-i székhelyű jogvédő szervezet.

A világon 30 újságírót gyilkoltak meg december 15-éig, közülük 21-et munkájával összefüggésben.

Tavaly 26-ot, és közülük 10-et munkája miatt. A CPJ még vizsgál 15 esetet, amelyben újságírót öltek, hogy köze volt-e a halálának ahhoz, amit csinált.    Mexikóban legalább négy újságíró volt célzott gyilkosság áldozata 2020-ban, egyet akkor öltek meg, amikor fotózott egy bűnügyi helyszínen. A CPJ elismerte, hogy más jogvédő szervezetek eltérő számokat ismernek, mégis Mexikó a legveszélyesebb ország az újságírók számára a nyugati féltekén. Az országban számos drogkereskedő és egyéb bűnbanda garázdálkodik, és nagyon elterjedt a hivatali korrupció.   

Afganisztánban legkevesebb négy újságírót gyilkoltak meg az idén, a Fülöp-szigeteken pedig hármat. Szintén a CPJ készített jelentést arról nemrég, hogy soha olyan sok újságíró nem volt börtönben a világon, mint idén, és hozzátette: ennek az lehet az oka, hogy számos autokrata kormány próbálta erőteljesen korlátozni a koronavírus-járványról és a tiltakozó megmozdulásokról szóló tudósításokat.    December 1-jén legalább 274 újságíró volt börtönben, a legtöbb azóta, hogy a CPJ a '90-es évek elején elkezdte gyűjteni az erre vonatkozó adatokat. Tavaly december 1-jén ez a szám 250 volt. A legtöbb újságírót Kínában, Törökországban, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában vették őrizetbe a szervezet adatai szerint ebben az évben.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2020. december 25. 12:36
Hogy-hogy nem Magyarország??????
democRATS
2020. december 23. 17:08
"Mexikó a legveszélyesebb ország az újságírók számára" Ezt akarják beengedni az usába...
istvanpeter
2020. december 23. 12:22
Mexico ár régen egy gengszter ország és nemcsak az médiamunkások számára veszélyes. A legutóbbi önkormányzati választást megelőzően 118 fő jelöltet gyilkoltak meg.
u.cserkész
2020. december 23. 11:53
Tudnék néhány magyar újságírót elküldeni Mexikóba, egy kis tanulmány útra.:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!