Trump a georgiai szenátusi pótválasztások lefújását sürgette a tagállam kormányzójánál

2020. december 02. 07:56

Január 5-én két szenátusi pótválasztást tartanak Georgiában, mert egyetlen jelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i választásokon.

2020. december 02. 07:56

A Georgiában januárban tartandó szenátusi pótválasztások lefújását sürgette Donald Trump amerikai elnök az állam kormányzójánál kedden. Twitter-üzenetében Trump ismét azt hangoztatta, hogy tömeges csalások történtek a november 3-i elnökválasztáson, egyebek közt Georgia államban is.

„Csinálj valamit, Brian Kemp! – áll a tagállam republikánus párti kormányzójának címzett üzenetben – Hagytad, hogy az államodat becsapják. Ellenőriznünk kell az aláírásokat, és meg kell számolnunk a borítékokat és a szavazólapokat! És aztán le kell fújni a választásokat, nem lesz rájuk szükség.

Január 5-én két szenátusi pótválasztást tartanak Georgiában, mert egyetlen jelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i választásokon. Ezeken a választásokon múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában. Georgia államban Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzött, de Trump nem fogadta el az eredményt, és a szavazatok újraszámlálását követelte. Jóllehet a megismételt szavazatszámlálás megerősítette Biden győzelmét az egyébként hagyományosan republikánus többségű tagállamban, Trump újabb újraszámlálást kért, amelyre lehetőséget kapott, mert a szavazatkülönbség fél százalék alatt volt. Az ezt bejelentő közleményből kiderült: az újraszámlálást még szombaton az esti órákban, azt követően kérték, hogy Kemp a szavazatok hitelesítése után formálisan is aláírta, hogy az állam 16 elektora - az eredményeknek megfelelően – a demokrata párti elnökjelöltet támogatja.

Brad Raffensperger, Georgia republikánus párti államminisztere leszögezte, nincs bizonyíték arra, hogy a választásokon tömeges csalások történtek volna. Mindazonáltal Trump több államban is pereket indított, melyekben vitatta a voksolás eredményét választási szabálytalanságokra hivatkozva. A keresetek eddig nem jártak sikerrel.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2020. december 02. 09:45
Csalló-köz : az Új Világ, új neve.
mokány
2020. december 02. 09:42
muSsolini hiTler chAmberlain daLadier quIs viNcit. (Ez egy korabeli rejt vény: Ki győz ? (Quis vincit ). Megfejtés : A függőleges harmadik sor.
Claudius1
2020. december 02. 07:59
Donald Trump igazságügyi minisztere, William Barr szerint nem tártak fel olyan, széleskörű választási csalásra utaló bizonyítékokat, amely megváltoztatná a 2020-as amerikai elnökválasztás végeredményét. Az amerikai igazságügyi minisztériumnak egyelőre nincsenek erről tanúskodó dokumentumai - közölte a tárcavezető. "Ezideáig nem láttunk csalást olyan nagyságrendben, ami más választási eredményhez vezethetett volna" - hangsúlyozta Barr. Az igazságügyi miniszter elmondta azt is, hogy a szövetségi nyomozók kivizsgálták a panaszokat, de nem találtak bizonyítékot, amely alátámasztaná azokat az állításokat, miszerint széles körben követtek volna el csalásokat a november 3-i elnökválasztáson. Mit akar még a köcsög?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!