Marad Németországban a rendeleti kormányzás

2021. február 02. 17:19

Meghosszabbíthatják a német kormány különleges felhatalmazását.

2021. február 02. 17:19
null

Legalább három hónappal meghosszabbíthatják Németországban a koronavírus-járvány elleni védekezésre a  szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazást – írta a Handeleblatt című német üzleti lap kedden egy még nem nyilvános jogszabálytervezetre hivatkozva.

A szövetségi parlament (Bundestag) kormánypárti frakcióinak – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) képviselőcsoportjának – a jövő héten előterjesztendő közös javaslata szerint egyelőre

három hónapig, június végéig meg kell hosszabbítani a rendkívüli jogosítványokat,

amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt 12 hónapra, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésével szemben.    

Új törvényhozási döntés nélkül március végén nemcsak a felhatalmazás  jár le, hanem hatályukat vesztik a jogosítványok révén kiadott kormányzati rendelkezések, a többi között az oltási kampányról és a beutazási korlátozásokról hozott döntések – érvelnek az előterjesztők.    

„A továbbra is dinamikusan változó helyzet, különösen a SARS-CoV-2 új mutációinak terjedése is azt mutatja, hogy meg kell hosszabbítani a kormány felhatalmazását” – tették hozzá. A Handelsblatt beszámolója szerint a szövetségi kormány azt akarta elérni, hogy hat hónapig, szeptember végéig maradjanak változatlanok a szabályok. Ezt azonban ellenzéki pártok és kormánypárti frakciók egyaránt elutasították, és sürgették, hogy a parlamentet vonják be jobban a járványügyi védekezésbe. Így végül azt rögzítették a  javaslatban, hogy

a Bundestagnak legalább háromhavonta döntenie kell a felhatalmazásról.    

A CDU/CSU-frakció egyik helyettes vezetője, Georg Nüsslein a lapnak elmondta, hogy a lehető legrövidebb időre szóló és a Bundestag által rendre felülvizsgálandó felhatalmazást tartanak megfelelőnek.

A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy a SARS-CoV-2 szétterjedésével úgynevezett országos jelentőségű járványhelyzet alakult ki, és ebben a helyzetben meg kell adni a lehetőséget a kormánynak, különösen pedig a szakminisztériumnak, az egészségügyi tárcának, hogy rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül hozza meg a lakosság megvédéséhez szükséges döntéseket.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Pool/Clemens Bilan

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!