Tizennégy napos szükségállapotot vezetnek be Csehországban

2021. február 14. 18:11

A döntés belpolitikai feszültséget és vitákat váltott ki.

2021. február 14. 18:11

Tizennégy napos szükségállapotot hirdetett ki hétfőtől Csehországban a koronavírus-járvány miatt a kormány – közölték a cseh kabinet vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az új szükségállapot, amelynek kihirdetését a regionális elöljárók közösen kérték a kormánytól, hétfőn kezdődik, tehát gyakorlatilag azonnal, ahogy lejár a jelenlegi, október 5-e óta tartó szükségállapot.  Andrej Babis kormányfő szombaton kijelentette: a kormány elemzése szerint ez az eljárás összhangban van a cseh alkotmánnyal.   

Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke és néhány jogász szerint viszont a kormány döntése megkerüli az alkotmányt és a parlament alsóházát is.  A cseh képviselőház csütörtökön elutasította a kormánynak azt a kérését, hogy hosszabbítsa meg 30 nappal a koronavírus miatt kihirdetett, vasárnap lejáró szükségállapotot. A döntés belpolitikai feszültséget és vitákat váltott ki.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yanoo
2021. február 14. 20:27
Ja , és ez az egész balhé azért van, mert az idióta ellenzék ( libsik, kalózpárt és társaik) felheccelték a cseheket, elkezdtek tüncizni a nyitásért. Megkapták, 10 nap múlva megint berobbant a járvány, csak már a brit mutánssal. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy szervezett ez az egész akció,a zárás elleni tüncitől Babis kényszerítésére, hogy szegje meg az alkotmányt. Kivételesen itt nem a németek kezét látom ebben ( mert csehország német műveleti terület), mert a német autóipari főmuki aggódik a cseh, szlovák és magyar alkatrész ellátás miatt.Szóval a betegség kiterjesztése nem német érdek. Vajon ki pénzeli a cseh Kalózpártot és civil szervezeteket?
yanoo
2021. február 14. 20:19
Németország: Csehország áll a brit mutáció középpontjában Helyes és gyakorlati döntés volt Csehország területének kijelölése veszélyes mutációk előfordulásával és a határellenőrzés újrakezdésével. Ezt Markus Söder bajor miniszterelnök nyilatkozta a mai sajtótájékoztatón a schirnding / chebi határátkelőn. Szerinte nincs kétség afelől, hogy Csehország áll a középpontjában a brit koronavírus-mutációnak, amely veszélyezteti Németország sikeres kampányát a covid-19 ellen. Söder sajnálta a Cseh Köztársaság legújabb fejleményeit a rendkívüli állapot folytatásával kapcsolatos bizonytalanság miatt. Csehország és Németország között a vonatok közlekedése is megszakad mindkét irányban. Nincsenek államközi expressz vagy regionális kapcsolatok Bajorországgal és Szászországgal. A DPA ügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a Prágából a legnagyobb németországi Frankfurt am Main repülőtérre repülő embereknek is fel kell készülniük az ellenőrzésekre. A helyi szövetségi rendőrség szóvivője szerint éjfél óta ellenőrzik, hogy Cseh Köztársaságból Németországba csak német állampolgárok vagy állandóan az országban élő külföldiek érkeznek-e. A koronavírus negatív teszt igazolását is ellenőrizzük. Vasárnap csak egy járat indul a prágai repülőtérről Frankfurtba.
yanoo
2021. február 14. 20:17
Fenti írásomban még akkor nyilatkozott a szász miniszterelnök, amikor Babis még nem vezette be a rendkívüli állapotot. A cseh ellenzék most tesz arról, hogy a németeknél dolgozó csehek munkanélküliek legyenek. Ott is vannak Sabauk, Donathovák, Gyurcsányovák. Eourova Brüsszelbe küldve.
yanoo
2021. február 14. 20:14
Az ellenőrzés újrakezdése a Cseh Köztársaság határain elkerülhetetlen volt. Ezt Michael Kretschmer szász miniszterelnök nyilatkozta, aki nagy aggodalmának adott hangot a Cseh Köztársaságban történtek miatt, miután a parlament nem hosszabbította meg a rendkívüli állapotot. "Eddig közös megegyezésünk volt az elmúlt hetekben. De úgy tűnik, hogy Csehországban ez most más" - mondta Kretschmer. Hangsúlyozta, hogy a határ egyik oldalán nem lehet iskolákat és üzleteket bezárni, a közéletet pedig erősen korlátozni, míg a másik oldalon "párt" kezdődik. Reagálott arra, hogy a cseh köztársaság parlamentje nem hosszabbította meg a ma véget érő rendkívüli állapotot. "Rendkívüli fenyegetéssel nézünk szembe" - tette hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!