Újravizsgálják az összes EU által jóváhagyott vakcinát

2021. március 12. 21:29

Veszélyes mellékhatás miatt indít vizsgálatot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

2021. március 12. 21:29
null

Az EMA pénteki közleménye szerint több esetben értesültek a vakcinák használata után fellépő immun trombocitopéniáról, amely véralvadást elősegítő vérlemezkék, a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését jelenti. Emiatt a vér nem tud megalvadni és könnyen belső vérzés alakulhat ki.

– jelezte elővigyázatosságból az EMA.

A döntésről az EMA azután tett bejelentést, hogy egy héten belül Ausztriában és Dániában is meghalt egy ember, akit az AstraZeneca vakcinájával oltottak be. Ők tüdőembóliát okozó vérrögképződésben vesztették életüket, több ország pedig jelezte, hogy felfüggeszti az oltást a brit–svéd cég vakcinájával. Az EMA vizsgálata mind a három uniós engedéllyel rendelkező vakcinát érinteni fogja, azaz a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca készítményeit.

Nyitókép: Pedro Pardo / AFP

 

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. március 15. 11:24
Nem vagyok orvos, de az embóliát vérrög okozza, itt meg véralvadási hiányt vizsgálnak, azaz elvérezhet valaki. Akkor most mi a frász van?
Crusader
2021. március 14. 06:51
Csak is az orosz vakcina jöhet szóba... vagy a kínai.
nyugalom
2021. március 13. 13:41
Milyen banda, hany honapig? Miert is? Miert is okosabbak, mint a nemzetiek? Ujra a kasszahoz lehet menni a szedett vedett bandanak! Ursula, jurova? Csehmixer felek? Bravó! Ez is egy halalbrigad! Fele.ősseg? Hanyan halnak meg miattuk? Fő, hogy a szerződések titkosak! Traszparencia jurova modra!
bagira
2021. március 13. 13:22
Ez az eu vizsgálná ujra a vakcinákat . ,, Brüsszel megint elkésett egy vakcina engedélyezésével, és megint rossz szerződést kötött Origo2021.03.13. 12:59 Magyarországon jelenleg öt koronavírus elleni vakcina elérhető, a legtöbb az Európai Unióban. Ezek a következők: az amerikai-német Pfizer/BioNTech, az amerikai Moderna, a brit-svéd AstraZeneca, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyaga. Főleg az úgynevezett „keleti" vakcináknak köszönhetően Magyarország átoltottság területén a második az Európai Unióban, míg világszinten a 12. Csütörtökön pedig Brüsszel - ismét késéssel - engedélyezte az amerikai Johnson & Johnson európai leányvállalata, a Janssen vakcináját. Magyarország ebből 4,3 milliót rendelt, mivel ebből egy adag kell, ez 4,3 millió ember számára elég. A szállítások áprilisban kezdődnek, de Brüsszel ezt a szerződést is elrontotta, a Johnson & Johnson már be is jelentette, hogy nem tudja teljesíteni a második negyedéves szállításokat. Magyarországon pénteki adatok alapján 1 229 827 ember kapta meg valamelyik koronavírus elleni vakcina első adagját, és 351 694 fő már a második dózist is. Ez 12,6 százalékos átoltottsági aránynak felel meg, amelynek köszönhetően hazánk a második az Európai Unió szintjén, https://www.origo.hu/itthon/20210312-magyarorszag-oltas-vakcina.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!