Az Európai Bizottság támogatná a migránsok „önkéntes hazatérését”

2021. április 27. 18:08

Az Európai Bizottság belügyi biztosa közölte: az új intézkedésekre azért van szükség, mert az illegális bevándorlók alig egyharmada tér vissza származási országába.

2021. április 27. 18:08
null

Az Európai Bizottság kedden új intézkedés-tervezetet mutatott be az Európából és a tranzitországokból történő önkéntes visszatérés jogi és gyakorlati kereteinek megerősítésére. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa az új stratégia bemutatásakor elmondta: az új intézkedések meghozatalára azért van szükség, mert

az unióban tartózkodásra nem jogosultak csupán körülbelül egyharmada tér vissza származási országába,

és ez kevesebb, mint 30 százalékuk esetében történik önkéntes alapon. A biztos kifejtette: az önkéntes visszatérés minden esetben jobbnak számít, az egyént helyezi a középpontba, hatékonyabb és kevésbé költséges.

A javaslat gyors és méltányos, közös uniós eljárásokat és szabályokat irányoz elő

Ylva Johansson hangsúlyozta, hogy a javaslat gyors és méltányos, közös uniós eljárásokat és szabályokat irányoz elő a menekültügy és a visszatérés terén, nyomon követi a visszatérésre és a visszailleszkedésre nyújtott támogatásokat, és csökkenti az Európai Unión belüli jogellenes mozgások kockázatát. A biztos leszögezte azt is:

a tervezet figyelembe veszi az egyéni körülményeket, valamint a gyermekek és a kiszolgáltatott csoportok szükségleteit,

és ennek megfelelően testre szabott és hatékony visszatérési tanácsadást helyez kilátásba. A visszatérést követően nyújtott támogatás segítségével javítja majd  annak esélyeit, hogy a visszatérők sikeresen visszailleszkedhessenek hazai közösségeikbe – közölte Ylva Johansson.    

Migrációs paktumokat fog kötni az EU a származási országokkal

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a tervezet bemutatásakor elmondta, hogy az önkéntes visszatéréssel és a visszailleszkedéssel kapcsolatos együttműködés kulcsfontosságú eleme azoknak a migrációs partnerségeknek, amelyeket az EU az új migrációs és menekültügyi paktum keretében fog megerősíteni.      

Szkínász hangsúlyozta:

az EU támogatni fogja a visszailleszkedési folyamatok iránti felelősségvállalást a partnerországokban,

például segíti a kapacitásépítést, a személyzet megfelelő készségekkel történő felruházását, illetve támogatja a visszatérők sajátos gazdasági, társadalmi és pszichoszociális szükségleteinek kielégítését. Emellett továbbra is segítséget nyújt a más, az Unión kívüli országokban rekedt migránsok önkéntes visszatéréséhez és visszailleszkedéséhez.      

Az EU-biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió erősíteni fogja a visszailleszkedési programok és az egyéb gazdaságfejlesztési kezdeményezések közötti kapcsolatokat a partnerországokban. Az Európai Bizottság biztosítani fogja, hogy a különböző uniós alapok keretében rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat összehangoltabban használják fel az önkéntes visszatérés és a visszailleszkedés sikere érdekében – tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2021. április 27. 20:10
Felmarkolják a pénzt, aztán jövő héten újra itt vannak - és otthon elmesélik a többieknek is, hogy a brüsszeli kretének vagyonokat osztogatnak a semmire.
aaabbbccc
2021. április 27. 20:03
szoval utazott sokszor honapokig, elkoltott par ezer eurot az utra es most azt mondjak, hogy huzzon haza biztos onkent hazamegy
Hannibal
2021. április 27. 19:54
"Szélbe írott betű csak, rajz rohanó vizeken." - mondta egy költő, igaz ő a nők ígéreteire értette, de ennek az önkéntes hazatérésnek kábé ugyanennyi hozadéka van.
bakafánt
2021. április 27. 19:41
Inkább azt kéne támogatni,hogy a szar ne jöjjön be! Egyszerűbb,olcsóbb,biztonságosabb! Ha az elejétől ezt tették volna,nagyon sok őshonos európai ember ma is élne....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!