Gyűlöletkeltő üzenetváltások miatt áll a bál a frankfurti rendőrségen

2021. június 14. 12:07

Szélsőséges tartalmakat és náci szimbólumokat küldtek egymásnak a rendőrök Hessen tartományban, feloszlatták az egységet.

2021. június 14. 12:07
null

A hesseni tartományi parlament várhatóan még a héten a belügyi bizottság rendkívüli ülésén veszi napirendre annak a húsz frankfurti rendőrtisztnek az ügyét, akik ellen nemrég nyomozás indult tiltott szélsőséges üzenetek megosztása miatt. A vád szerint

tizenhét, 29-54 év közötti frankfurti rendőr gyűlöletkeltő tartalmakat és egykori náci szervezetek által alkalmazott szimbólumokat küldött egymásnak 2016, 2017 és 2019 folyamán. 

A rendőri egység három vezető tisztségviselőjét is vádolják az ügyben. Ők ugyan közvetlenül nem vett részt a tiltott tartalmak megosztásában, de mint a csoport felettesei nem állították le az üzenetváltást. Így összesen húsz frankfurti SEK, azaz a Speciális Bevetési Kommandó rendőrtisztje ellen folyik nyomozás. Hessen tartomány belügyminisztere elfogadhatatlan mulasztásnak nevezte a történteket. A CDU színeiben politizáló Peter Beuth szerint a rendőrségnek nem lehet aktív tagja olyan személy, aki tiltott tartalmakat oszt meg, ezért is volt szükség a teljes SEK-egység feloszlatására.  

Nancy Faeser a hesseni SPD elnöke úgy véli, a SEK feloszlatásával a probléma gyökere nem szűnt meg: minisztériumi szinten is új vezetői kultúrára van szükség. Stephan Müller a hesseni Német Szabaddemokrata Párt (FDP) belpolitikai szóvivője szerint is Beuth belügyminisztert terheli a felelősség a nem működő vezetői kultúráért és az újabb kudarcért. 

Mathias Wagner a hesseni Zöldek frakcióvezetője ugyanakkor ennél is tovább ment, a politikus ugyanis azt hangsúlyozta, hogy Németországban és Hessen tartományban a jobboldali szélsőséggel kapcsolatban intézményi probléma körvonalazódik, hiszen most már többről van szó, mint egyedi esetről. A rendőrség túlnyomó többsége elkötelezett és nélkülözhetetlen munkát végez, az ügyet azonban nem szabad elbagatellizálni. Egyedül az AfD ellenezte Beuth belügyminiszter döntését, a radikális párt szerint meg kellett volna várni a nyomozás eredményét még mielőtt elbocsátásokra került volna sor. 

A frankfurti ügyészség és a tartományi bűnügyi rendőrség tájékoztatása szerint hat személy esetében nemcsak házkutatás volt, hanem munkahelyükön, azaz a frankfurti rendőrkapitányságon is ellenőrzésre került sor.

aki egyben a frankfurti különleges egység tagja is volt. A férfit gyermekpornográfia birtoklásával és terjesztésével gyanúsították, amiatt telefonos üzeneteit is átvizsgálták. A tartalmának kiértékelése során a hatóságok olyan szélsőséges üzenteket és képet tartalmazó beszélgetésekre bukkantak, melyekre a mostani nyomozás során a frankfurti ügyészség hivatkozik.

Tavaly szeptemberben Észak-Rajna-Vesztfália tartományban is volt hasonló botrány, melynek keretében Herbert Reul (CDU) tartományi belügyminiszter átfogó vizsgálatot rendelt el. A több hónapos vizsgálat során derült ki, hogy

közel kétszáz rendőr vett részt szélsőjobboldali chatbeszélgetésekben.

A Hessen tartományban kitört botrány nem vet jó fényt a kereszténydemokrata vezetésű tartományra, ezt – a reakciókból ítélve – a baloldali pártok ki is használják. A rendőrséggel kapcsolatos aggályok felerősödése az Egyesült Államokban is tapasztalt rendőrellenes, szélsőbaloldali retorikát is meghonosíthatja Németországban, ami komoly hatással lehet a szeptemberi szövetségi választások kimenetelére. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. augusztus 04. 20:01
Nem ők keltik a gyűlöletet, hanem a politikusok és az általuk betelepítettek.. A rendőrök a hazájukért aggódó hazafiak. Ezért tiltják be őket, potenciálisan veszélyt jelenthetnének a jelenlegi politikáért felelős politikusok hatalmára.
Akitlosz
2021. augusztus 04. 20:01
Nem, mert ez ellenkezne a kettős mérce szabállyal. Amit szabad Jupiternek azt nem szabad másoknak.
fonak
2021. június 28. 17:05
A fegyveres testületek mindenütt vonzzák azokat, akik vonzódnak a rendpártisághoz, a patriotizmushoz, jelent nekik valamit a haza szolgálata meg ilyen idealista hülyeségek. Persze a progresszívek szerint minden ilyesmi nácizmus, így megkezdték a testületek megtisztítását a fehér, heteroszexuális, nem bevándorló hátterű állománytól, az USA-ban is. Kérdés mennyire lesznek hatékonyak ezek a szervezetek ezután... Meg hány "radikalizálódó" elbocsátott exkatona, exrendőr bukkan majd elő.
graszi
2021. június 28. 17:05
Antifát mindenhova mi,te világ esze...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!