Egyre több állam száll szembe a Facebook-cenzúrával

2021. augusztus 03. 16:30

Ausztráliától Németországig konkrét javaslatok születtek a tech óriások káros online gyakorlataival szemben.

2021. augusztus 03. 16:30
null

Ausztrália vállalta a harcot, a német bíróság szigorú ítéletet hozott

Egyre több ország készül fellépni a közösségi médiumokat üzemeltető technológiai óriásokkal szemben.

Az év elején az ausztrál törvényhozás és a Facebook „törölték egymást az ismerőseik közül”:

az amerikai techcég közölte, hogy ezentúl ausztrál kiadók nem oszthatnak meg tartalmat közösségi oldalain, és letiltott az ausztrál közönség számára minden nemzetközi hírpiachoz való hozzáférést. A döntés egy tavaly decemberben előterjesztett médiakódexre vezethető vissza, amely arra kényszerítené a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett tartalmakért. Az új szabályozás az Egyesült Államokban is komoly támogatókra talált, ahol márciusban terjesztették be az ausztrál-modellt meghonosítani kívánó tervezetet.  

De nemcsak Ausztrália, hanem Németország is megelégelte a közösségi médiumok piaci gyakorlatait. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, július 1-jén

a német kormány bejelentette, hogy a 2021-es esztendő végéig az összes kormányzati Facebook-oldalt törölni fogják,

mert a tech vállalat nem hajlandó információt megosztani azzal kapcsolatban, hogy az oldalkezelő felületén (Facebook Pages) keresztül milyen típusú adatgyűjtés és adatfelhalmozás folyik. A német szövetségi adatvédelmi biztos a lépést azzal indokolta, hogy a kormánynak példát kell mutatnia az emberek számára, az adatvédelmi törvények ugyanis mindenkire, még a legnagyobb közösségi platformok üzemeltetőire is vonatkoznak. 

Nemrég az amerikai vállalat ellen újabb fronton indult fellépés Németországban. A német szövetségi legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a Facebook törvénybe ütköző módon távolított el bejegyzéseket és törölt felhasználói fiókokat. A vállalat ugyanis elmulasztotta a felhasználók tájékoztatását, és nem indokolta meg, hogy a tartalmakat és fiókokat milyen okból kifolyólag törli. A bíróság továbbá kimondta azt is, hogy

a platformnak lehetőséget kell adnia arra is, hogy a tervezett tiltásokról, törlésekről nyilatkozhassanak az érintettek. 

Az izraeli jobboldal is megelégelte a cenzúrát 

Izraelben is szorul a hurok, a tech óriások szabályozására készül a Benjamin Netanyahu vezette jobbközép Likud. Galit Distel-Atbaryan, a párt képviselője szerint a Facebook a konzervatív nézetei miatt diszkriminálta, bejegyzéseit blokkolta. Álláspontja szerint

a közösségi médiumok önkényes módon törölnek tartalmakat és tiltanak le oldalakat anélkül, hogy a törlésről tájékoztatnák a felhasználókat. 

A javaslat előírja, hogy a közösségi platformoknak rendelkezniük kell tartalmak eltávolítására és a felhasználók letiltására vonatkozó egyértelmű irányelvekkel, és lehetőséget kell adniuk arra, hogy a felhasználók minden esetben élhessenek a panasz jogával. Továbbá a Facebook-profillal rendelkezők akár a bírósághoz is fordulhatnak,

az országban működő közösségi oldalakkal szemben indított pereket az izraeli törvények szerint kell lefolytatni,

bezárva ezzel a kártérítési ügyek során jelentkező jogi kiskaput. Ezzel az információ áramlását és a vélemények megjelenését folyamatosan szűrő közösségi médiumok monopolhelyzetével szemben szeretnének fellépni Izraelben, a szólásszabadság ugyanis a kialakult piaci oligopólium miatt veszélybe került.

A világban zajló folyamatok láttán a nagy tech vállalatok – így többek között a Twitter, a Facebook és a Google – nehéz időszak elé néznek.

Az államok célzott fellépésével olyan szabályozási környezet alakulhat ki, amely nem kedvez tovább az online platformok cenzorainak.

Az adatvédelmi szabályok megkerülése az online üzleti politika szerves része lett, a szigorításokkal ennek elejét lehet venni. Azonban a káros piaci gyakorlatok ellen és a szólásszabadság védelme érdekében ennél is szigorúbb állami fellépésre lesz szükség, a globális tendencia egyértelműen azt mutatja, hogy mindez hamarosan be is fog következni.   

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
III. Öreg Banya
2021. szeptember 29. 02:18
A facebokot úgy ahogy van, el kéne törölni. Mindenestül.
Teknős
2021. szeptember 07. 04:15
nyilván az állam pedig köteles biztosítani az esélyegyenlőséget a gazdaságban és a szólásszabadságot a társadalomban. Vagyis minden demokratikus államnak ki kellene tiltania a hálózatáról a Facebook-ot.
Volo
2021. szeptember 07. 04:14
"A facebook magáncég, szíve joga megválogatnia az ügyfeleit ...." Nem! Ez egy óriási hazugság!
Robur
2021. szeptember 07. 04:14
Ez 10 pontos volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!