Bill Gates az atomenergia reneszánszát jósolja

2021. október 29. 16:19

A Microsoft-alapító amerikai milliárdos szerint a nukleáris energia felhasználása segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

2021. október 29. 16:19
null

Az atomenergia reneszánszát jósolja a klímaváltozás elleni küzdelemben Bill Gates a Handelsblatt c. lapnak adott interjúban. Az amerikai üzletember szerint az atomreaktorok bezárása megnehezíti az ellátásbiztonság és az alacsony árak garantálását. Az elektromos áram iránti kereslet drasztikusan meg fog nőni, mert az elektromos autókhoz, fűtésre de még gyárak üzemeltetésére is ezt fogjuk használni – fogalmazott Gates, hangsúlyozva:

az új, viszonylag biztonságos és kevés hulladékot termelő atomreaktorok segíthetnek elkerülni a klímakatasztrófát.

A Microsoft alapítója szerint csökkenteni kell a károsanyagkibocsátást, és ehhez nem lehet kizárni ki semmilyen megoldást, még a magfúziót sem, csupán alaposan meg kell vizsgálni a költségeket és a biztonságot.

„Szükség van időjárástól nem függő energiaforrásokra, amik akkor is áramot termelnek, amikor nem fúj a szél és nem süt a nap. Ezeket figyelembe kell venni ahhoz, hogy sikeres legyen a németországi zöld szerkezetátalakítás” – jelentette ki az üzletember, aki Warren Buffett milliárdossal együtt épít új típusú atomerőművet.

Bill Gates kritikus a gáztüzelésű erőművek építésével kapcsolatban, amely a német energetikai átalakulás központi eleme.

Emelkedő rezsiárak

A Microsoft atyja az interjúban leszögezte: a politikusok számára óriási kihívást jelent az éghajlatváltozással kapcsolatos költségek minimalizálása és a terhek igazságos elosztása. Egy dolog azonban világos: a polgárok magasabb adókkal vagy árakkal szembesülnek majd.

„Nem tudjuk, meddig tart az emberek klímavédelemért való áldozatkészsége” – jegyezte meg Gates, azt is megemlítve, hogy Európa eddig példamutatóan cselekszik.

Címlapkép: AFP

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. november 01. 15:36
Titokban már biztos megoldotta az atomhulladék veszélyeit is... Igaz persze, hogy felesleges mindezen sokat agyalni, mivel a világ vezetö politikusai ugyis eladják a jövöt, a rövidtávú sikerek érdekében. Látszik ez jól most Glasgowban is...
Gèbi
2021. október 31. 17:08
"Bill Gates az atomenergia reneszánszát jósolja" Ész nem igazán kellett ehhez a jóslathoz.
MZXX
2021. október 29. 20:03
Ügyes, de régi trükk. Évekig támogat olyan szervezeteket, akik atomenergia ellenesek. Lenyomják az árakat. Majd bevásárolja magát atomengetikához kapcsolódó cégekbe jó áron, majd ta-ta-tam, feltűnik az atomenergia támogatójaként. Van olyan, aki még nem ismerte fel az átbaszást?
Palmimi85
2021. október 29. 17:59
Fantasztikus ez a baromarcú: most jött rá? Vagy most ért el hozzá a hír, hogy Orbán is ezen az úton halad és lohol utána... Vagy most erre akarja rátenni a rohadt mancsát, miután végigfertőzte a vírusa és nagyon sokat végét okozta. Már kipróbálta tiltott fegyver arzenál C (chemical) és B (biological) részét, most próbálkozik az A (atomic)-val. Nem tudom, melyik nagyobb ellensége az emberiségnek, ez vagy a szaros gyuribá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!