Volt francia miniszterelnök: A szegény bevándorlók földrajzi koncentrációja erőszakhoz vezet

2021. október 02. 13:47

Manuel Valls korábbi francia miniszterelnök (2014-2016) a migrációval foglalkozik friss cikkében, egy olyan témával, amely rendszeresen foglalkoztatja a magyar sajtót és politikai szereplőket. Valls bár szocialista politikus (2017-ben kilépett a Szocialista Pártból), reálisan ítéli meg a migráció problémáját.

2021. október 02. 13:47
null

A volt francia miniszterelnök sürgető, majdhogynem kétségbeesett hangvételű publicisztikájában a migrációs politika totális megváltoztatását jelöli meg a 2022-es francia elnökválasztás kulcskérdéseként és az Unió egyik legfontosabb feladataként. Valls szerint a republikánusok legfontosabb feladata alternatívát nyújtani a hibás és idejétmúlt jelenlegi politikával szemben.

A migráció ugyanis egyre jelentősebbé válik, ezért arra megfelelően fel kell készülni.

Valls kritizálja továbbá az EJEB és az EUB túlzottan liberális megközelítését a bevándorlás kérdésében, továbbá a családegyesítés korlátozására, a dublini egyezmény betartására és a kitoloncolásra vonatkozó szabályozás komoly szigorítását sürgeti.

Ma a migráció megítélése káros szélsőségek között mozog. A szélsőbaloldal a bevándorlókat az új, érinthetetlen proletár rétegként, a határvédelmet pedig az emberi jogok megsértéseként kezeli. A szélsőjobboldal pedig veszélyforrásként tekint ezekre az emberekre, a határok lezárása pedig ideológiai megrögzöttségükké vált, ezzel a tehetséges tanulókat és a valóban segítségre szorulókat is sújtva. A mérsékelteknek el kell kerülni, hogy ezen üllő és kalapács közé kerüljenek: a valóságot látva, működő megoldásokat kell javasolniuk, ugyanis a jelenlegi bevándorlási politika idejétmúlt és veszélyes. Az egyre nagyobb migráció valódi kihívás, és a következő évtizedekben a jelenség egyre inkább fokozódni fog – véli Valls. A migrációban a lakosság „helyettesítését” látó megközelítést messzemenőkig el kell utasítani, ez ma a republikánusok feladata Franciaországban. Ezt az álláspontot határozottan kell képviselni, a prioritásokat újra kell gondolni, és azoknak megfelelő bevándorlás-politikát kell folytatni.

A szociális jellegű migráció

A mai migráció a korábbi évtizedek gazdasági jellegű bevándorlásához képest szociális jellegűvé vált. Ez súlyos problémákat okoz Franciaország-szerte, mivel ez a migráció a már problémákkal küzdő, a szerző szóhasználatával élve gettókká váló területekre irányul, még tovább mélyítve ezzel a problémákat, és egyre inkább ellehetetlenítve a már itt élők integrációját.

A szegény bevándorlók földrajzi koncentrációja erőszakhoz vezet,

ennek a valóságnak az elismerése ugyanakkor sokak számára nem sikerült. A kapcsolódó szabályozás, nevezetesen a családegyesítés és a házasságra vonatkozó szabályok nem javítottak a helyzeten. Ez a megközelítés súlyosbította az illegális migrációt, és ellehetetlenítette, hogy a letelepedési politikát szuverén módon alkossa meg Franciaország. A letelepedés során a nyelvismeret és a képzettség figyelembe vétele ugyanis elengedhetetlen lenne. A jelenlegi politika nem csupán a franciák érdekeivel ellentétes, de a bevándorlókat is emberileg elfogadhatatlan, méltatlan helyzetbe kényszeríti.

Védeni kell az unió külső határait is

Valls szerint itt az idő, hogy a franciák visszavegyék az irányítást a migrációs politika meghatározásában, eljött az idő a „stop” gomb megnyomására. A kérdés nem értelmezhető kizárólag nemzeti nézőpontból, az Unió külső határainak megfelelő védelmére is szükség van, ehhez pedig ki kell alakítani a hatékony együttműködés kereteit, és fejleszteni kell a dublini rendeletet.

Ma az Unió Törökország jóindulatától függ, amely zsarolható helyzetbe hozza az EU-t.

Az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteikben „túlzóan” liberálisak a családegyesítés, a határrendészeti őrizet és a menekültjogok értelmezése tekintetében – mutat rá Valls. Az egyént illető jogok és az országok érdekeinek egyensúlya felborult: a hibás jogi keretrendszer pedig cselekvőképtelenséghez vezet. A válság ezáltal tovább mélyül: egyre több migráns érkezik, egyre kevesebb eséllyel arra, hogy integrálódjon. Az új megoldás nem a valóban segítségre szorulók figyelmen kívül hagyását jelenti – figyelmeztet ugyanakkor a politikus. Akik azonban hazájukban nem üldözöttek, azokat azonnal vissza kell küldeni a saját országába, a családegyesítési és házassági szabályokat pedig azonnal fel kell függeszteni. Az új migrációs szabályokat nagy szigorral kell betartatni, és megfelelő együttműködést kell kialakítani a forrásországokkal, különösen Afrika országaival.

Nem kell egyre több bevándorló

Nem bizonyított továbbá, hogy valóban egyre több bevándorlóra lenne szükségünk. A fókuszt a már az országban lévőkre kellene helyezni. Valls szerint a nyelv, a kultúra, a szekularizmus, a nemi egyenlőség és a köztársasági értékek elfogadása azok, amelyekkel biztosítható az integráció. Ilyen módon védhető meg ugyanis saját identitásunk, civilizációnk és nemzetünk. A baloldal és a szélsőjobb radikális gondolatai helyett tiszta és felelősségteljes megközelítésre és stabil megoldásokra van szükség, ez ugyanis ma a francia nép jogos elvárása.

Nyitókép: MTI/EPA/Ballesteros

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2021. október 04. 08:45
Valahol mintha hallottuk volna már ezt... Nekünk sosincs igazunk, csak mindig igazunk _lesz_. Aki pedig jusqu'ici tout va bien-ezéssel töltötte az elmúlt évtizedeket, az ne akarjon most a lángész szerepében tetszelegni. A hitelesség ugyanis olyan, mint a szüzesség - elveszíteni egyszer lehet.
konfucius
2021. október 04. 08:29
Cher Monsieur Valls, et la concentration des réfugiés de tout genre (dont la plupart sont des migrants en réalité) conduit vers l'islamisation, vous ne le saviez pas ?
Gèbi
2021. október 04. 08:11
nocsak fel tetszettek ébredni? Meddig várjunk még a tényleges intézkedések megtételére hangzatos, egyébként jó, elképzelések szajkózása helyett.
vero1_
2021. október 02. 20:41
mikor miniszterelnök volt, semmit sem tett. 2015-ben lövöldöztek le geppisztollyal a bataclanban 137 embert erőszakos migransok. ez a faszi miről beszél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!