Migránsválság – marad a szükségállapot a fehérorosz-litván határon

2021. december 07. 21:17

Az intézkedés értelmében korlátozhatják a mozgást a határ térségében, megtilthatják a gyülekezéseket, és korlátozhatják az őrizetben tartott bevándorlók mobiltelefonhoz férését.   

2021. december 07. 21:17
null

 A litván vezetés kedden bejelentette, hogy a migránsválság miatt január közepéig meghosszabbította az ország Fehéroroszországgal közös határa mentén elrendelt szükségállapotot. Nyár óta

több ezer – elsősorban a közel-keleti országokból érkezett – bevándorló kelt át vagy próbált meg átkelni a fehérorosz határon, az EU-tagállam Lettországba, Litvániába vagy Lengyelországba.

A nyugati országok azzal vádolják Fehéroroszországot, hogy az Európai Unióba való könnyű bejutás ígéretével a határra csábítják a bevándorlókat, így váltva ki a migránsválságot. Minszk ezt tagadja. A november 10-én bevezetett szükségállapot értelmében korlátozhatják a mozgást a határ térségében, megtilthatják a nyilvános gyülekezéseket, és korlátozhatják az őrizetben tartott bevándorlók mobiltelefonhoz férését.   

„Az intézkedések bevezetését indokló fenyegetések (...) továbbra is fennállnak” – mondta Viktorija Cmilyte-Nielsen, a litván parlament elnöke. 

Lengyelország hasonló korlátozó intézkedéseket vezetett be a határán. 

Az Európai Unió a múlt héten újabb szankciókat rendelt el a migránsválság kapcsán, nevezetesen a Belavia állami légiközlekedési vállalat és tíz másik cég, valamint 17 tisztségviselő ellen. Idén több mint 4200 bevándorló lépte át a fehérorosz határt, szemben a tavalyi nyolcvaneggyel. A határőrség szerint már 8900 ember határsértését akadályozták meg.

(MTI/AFP)

Borítókép: MTI/EPA/ Toms Kalnins

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2021. december 08. 06:36
Szörnyű ez a feszültség! Remélem, kitart a választásig! - O.V.
teklapavle
2021. december 07. 23:12
A letelepedési kötvényekkel trükköző, korrupt, lopó, csaló Fidesz-bagázst jövőre leváltjuk! Viktor! Április után többé nem tömöd Völner, Mészáros, és Farkas Flórián zsebeit!
Pierre
2021. december 07. 22:55
Magyar vízummal kaphatták el Lukasenka egyik bizalmasát Csehországban. Vladimir Bazanov, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője magyar vízummal jutott be a schengeni zónába – írja a DenníkN, amit a Szabad Európa szúrt ki. Bazanov, aki a fehérorosz diktátor bizalmi embere, a lap forrásai szerint három hónapos vízumot kapott Magyarországtól. https://hvg.hu/vilag/20211207_magyar_vizum_lukasenka_csehorszag_bazanov
bagira
2021. december 07. 22:17
Oroszoknak nem érdeke Ukrajna megtámadása nem is akarja. Amerika-Brüsszel uszít az oroszok ellen. Közben egymással üzletelnek . Európa nincs meg az orosz energia nélkül. Jut eszembe a palagáz drága a kitermelése , Amerika szeretné Európában eladni a drága palagázt . Oroszok az olcsó gázzal Amerika érdekeit keresztezi , itt van a kutya elásva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!