Most dől el, hogy a jövőben lesz-e értelme az Európai Uniónak

2022. január 07. 13:05

Egy erősebb Európában nekünk, magyaroknak is erősebb lesz a hangunk. Interjú.

2022. január 07. 13:05
null
Cseh Katalin
Cseh Katalin

„Milyennek képzeled el Európa jövőjét?
Európa válaszút előtt áll. A mostani döntések azt is meg fogják határozni, hogy a jövőben lesz-e egyáltalán értelme az Európai Uniónak. Úgy gondolom, hogy minden magyar érdeke egy erős és egységes Európa, hiszen ötszázmillióan mégiscsak erősebbek vagyunk, mint tízmillióan. Fontos lesz a jövőben ez a fajta együttműködés, amely nem elvesz, hanem hozzátesz a közösség értékeihez. Az intézményi reformok közül már kiemeltem az egyhangúság eltörlését, de emellett fontosnak tartom, hogy közvetlenül válasszuk meg az Európai Bizottság elnökét, és szükséges, hogy törvényhozási joggal ruházzuk fel ruházzuk fel az Európai Parlamentet. Az egyre fenyegetőbb kihívások közül a klímaváltozást emelném ki, amelyben szintén ott van a gazdasági potenciál. Ha képesek leszünk gyorsan és hatékonyan fellépni, azzal a világ éllovasai lehetünk a megújuló energiára való átállás terén.

Úgy gondolod, hogy vannak olyan döntések, amelyeket európai szinten és nem tagállami szinten kell meghozni?
Azt kell megvizsgálni, hogy hol van a legjobb helyen egy döntés. Úgy gondolom, hogy van számos olyan ügy, amelyet nem tagállami szinten kell kezelni, hanem le kell vinni a városok szintjére. Például egy helyi közösség jobban tud dönteni arról, hogy mire kellene költeni az uniós forrásokat, hiszen mégiscsak jobban ismerik a saját lakhelyüket. Vannak azonban olyan területek, amelyeket jobb uniós szinten kezelni, gondoljunk csak a pandémiára: a vírus nem áll meg a határokon, ami azt bizonyította, hogy sokkal szorosabb együttműködésre van szükség az egészségügy területén. Egy olyan országnak, mint Magyarország egy erősebb Európa lehetőség, hiszen egy erősebb Európában nekünk, magyaroknak is erősebb lesz a hangunk és sokkal előbb tudunk érvényesülni, mintha egyedül sodródnánk a geopolitika történéseivel.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2022. január 09. 20:15
És nemzetközivéhéhéhé lesz...
Dezsőke
2022. január 09. 13:55
A mentelmi jog intézményét fel kell számolni! A korrupciós ügyek visszamenőleges vizsgálatára is KORRUPCIÓ ELLENES ÜGYÉSZSÉGET kell működtetni, kizárva az ügyészségi korrupciós ügyészek korrumpálódásának lehetőségét. A főügyész e felett nem diszponál. A miniszter sem. Tagjai valamennyi párt képviseletében jogászok, vizsgálóbírók és civil jogvédő szervezetek. A korrupciós ügyekről, eredményeiről havonta beszámolási kötelezettséggel tartoznak a média felé. A vizsgálatot 15 évre visszamenőleg kell megkezdeni. Mindezzel egyidejűleg a teljes vagyonelkobzás mellett súlyosabb esetekben a jelenlegi büntetési tételeket meg kell háromszorozni. Súlyosabb esetekben életfogytiglani büntetést kell alkalmazni.
Kardhal
2022. január 08. 20:06
Mit akarsz te rongyrázo hp eladnád az országot a szemét kis szivárványos libsi köcsög haverjaidnak ?szolnék ez nem fog összejönni de a böri igen mert ott fogtok megrohadni hazaárulásért !!!!!!!!
Dezsőke
2022. január 08. 10:49
Igen, az Unióra szükség van, de nem a mostanira. A jelenlegi Unio megszűnik,- ez egyértelmű. Egy sokkal demokratikusabb, a tagállamok szuverenítását tiszteletben tartó, nem bekebelező (gyarmatosító") Unióra van szükségünk. Egy olyanra, ami értünk van, amelyben nem globális érdekeik hatalmi tervei határozzák meg Európa jövőjét. A gyökér vesztett, igazából sehova sem tartozó, identitásától, kultúrájától, földjétől megfosztott egyformásított, jobbára iszlám és más szélsőséges nézetű, ideológiájú európai humanoidmassza, soha nem válik valódi néppé. Ez a cél, a globalizált világnak könnyen irányítható, gyökér nélküli, nem összetartó emberekre van szükségük a magas profit érdekében, az egyéb nagyhatalmi elképzeléseiket nem is érintve, melyek a nemzetek kizsákmányolásához, elnyomásához, egy két nemzet hatalmi céljai kiteljesedéséhez vezethet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!