Távozik a hatalomból a türkmének legendás elnöke

2022. február 12. 11:41

Gurbanguly Berdimuhamedov a nála is legendásabb Türkmenbasit követte az elnöki székben, de most valószínűleg fiának játszaná át a hatalmat.

2022. február 12. 11:41
null

Sajtóhírek szerint távozik Türkmenisztán elnöki székéből Gurbanguly Berdimuhamedov. A politikus 2007 óta töltötte be pozícióját, amit a magát a türkmének atyjának (Türkmenbasi) elnevező Szaparmurat Nijazov halála után örökölt meg.

Az egymást követő elnökválasztásokon a voksoknak rendre több mint 97 százalékát elnyerő Berdimuhamedov

autoriter rezsimet tartott fenn, korlátlan hatalommal és személyi kultusszal

– igaz, hatalomra lépésekor még ő volt az, aki elődje egyes döntéseit - például a hónapok átnevezését – visszavonta. 2015-ben már arany lovasszobrot emeltetett magának, de számos egyéb meghökkentő húzása is volt már, a dj-zéstől a lovasversenyeken való induláson és súlyemelgetésen át a rappelésig.

Az elnök aranyszobrot állíttatott kedvenc türkmén kutyafajtájának is

 

Türkmenisztánt a különböző szervezetek és listáik rendre a világ legdiktatórikusabb államai között sorolják fel, Észak-Korea és Eritrea társaságában.

A szombati hírek szerint a türkmén választási bizottság

parancsot kapott az elnöktől, hogy március 12-re elnökválasztást írjanak ki.

Az elnök péntek este azt nyilatkozta: „nehéz döntést hozott meg” az elnökségéről, a saját korára és arra utalt, hogy az országnak „fiatal vezetőkre” van szüksége, akik az új időknek megfelelően tudnak majd tovább kormányozni. 

A most 64 éves Berdimuhamedov valószínűleg 40 éves fiának, Serdarnak tervezi átadni a hatalmat. A politikus ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a parlament felsőházának elnökeként ténykedne tovább a közéletben.

 

Besztof Berdimuhamedov:

 

2020 szilvesztere: elnöki dj-zés a tévében, lakossági technóval

 

Arany súlyzót emel meg, tapsvihar közepette

 

Élő tévéadásban rúgja ki belügyminiszterét

 

A türkmén elnök az unokájával rappel

 

Berdimuhammedov hivatalnokokat fegyelmez

 

Elnöki bukás a lóversenyen

 

Vakációzás elnöki módra

 

Újonnan épült falvat avat a türkmén vidéken

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
etete
2022. február 12. 21:36
"Közép-Ázsia, a szabadság földje." - Borat
Akitlosz
2022. február 12. 15:29
"Az elnök aranyszobrot állíttatott kedvenc türkmén kutyafajtájának is" Fogad velem a szerző, hogy az nem aranyszobor? Bearanyozni egy szobrot nem kerül sokba viszont nagyon szép, emellett az aranyozás megvéd az időjárás viszontagságaitól is, az arany nem lép vegyi reakcióba a levegővel. Jeanne d'Arc szobra Párizsban. Arany mi? https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Statue_of_Jeanne_d%27Arc_in_Paris%2C_Place_des_Pyramides_-_France_-_4_July_2014.jpg Kívül az.
jánosbácsi
2022. február 12. 14:23
Most ez komoly? Ne basszátok mán ez nem lehet igaz emmá lehetetlen.
annamanna
2022. február 12. 13:12
1. Ez a büdösgörény mitől LEGENDÁS? 2. Miben vénült meg? Valaha a régi szép időkben a közösségek irányítói a VÉNEK TANÁCSA volt, aminek a tagjai kifejezetten a hatvan év felettiek! Épp hogy most "ért meg" erre a tisztségre, legalábbis biológiailag. Általában sem fiatalok a politikusok sehol, semmilyen berendezkedésben nem jellemző a fiatal vezető, Kurz elég nagy kivétel volt Európában, de ő legalább tényleg okos, a finn miniszterelnöknőről jobb inkább semmit sem mondani a mostani botrányos Biblia-per miatt. Vagy a kanadai aranyifjúról, aki a kamionsofőrök elől bujdokol. Legfeljebb ennyit: Juventus ventus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!