Elhunyt Che Guevara hóhéra

2022. március 11. 11:55

Mario Terán 80 éves volt.

2022. március 11. 11:55
null

80 éves korában meghalt az a bolíviai katona, aki meghúzta a ravaszt Ernesto „Che” Guevara kivégzésén. Mario Terán „a hadsereg őrmestereként egyszerűen csak eleget tett kötelességének”, nyilatkozta Gary Prado nyugalmazott tábornok, a Guevarát elfogó csoport vezetője. A hírről a 24.hu számolt be.

Terán hosszan tartó betegség után hunyt el, feleségét és két gyermekét hagyott maga után a Guardian cikke szerint. „Ez volt életem legrosszabb pillanata. Nagynak, nagyon nagynak láttam Chet. A szemei intenzíven ragyogtak. Éreztem, hatalmába kerít, és mikor rám szegezte a tekintetét, elszédültem. »Nyugodj meg«, mondta nekem, »és célozz jól! Megölsz egy férfit!« Aztán léptem egyet hátra az ajtó felé, becsuktam a szememet és tüzeltem” – nyilatkozta még régebben a bolíviai a kivégzésről. Terant egyébként azután jelölték ki, amikor megérkezett a parancs a fővárosból a már sérült 39 éves gerillavezér kivégzésére.

Mindez még 1967-ben történt, amikor hónapokon át tartó üldözés után elkapták az argentin származású Che Guevarát, aki a kubai forradalom során szerzett magának hírnevet. Guevara Fidel Castro oldalán harcolt 1959-ben, amikor megdöntötték Fulgencio Batista hatalmát.

Ezt követően több évig vezető tisztségeket töltött be Kubában, majd elindult, hogy más kommunista felkeléseket vezessen, Afrikában és Dél-Amerikában is, de ezek már jóval kevesebb sikerrel jártak.

Nyitókép: MTI/EPA/Jorge Torres

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2022. március 13. 18:55
Mondjuk ki, kertelés nélkül: Che Guevara egy anarchista eszelős volt.
Tehetős Totó
2022. március 12. 14:21
Che mindig önként jelentkezett a kivégzőosztagba, ha "ellenforradalmárt" kellet lelőni. Alapképzése: orvos.
garabonciás
2022. március 11. 17:42
Aki a tömeggyilkost a túlvilágra segítette, arról az emberről van szó?
bagira
2022. március 11. 15:37
Che tömeggyilkos volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!