Nyugatról repülőgépeket és alkatrészeket, Norvégiától pedig légvédelmi rakétákat kapott Ukrajna

2022. április 20. 12:46

Az ukrán vezetés elégedetlen Németországgal, mert az vonakodik nehézfegyvereket küldeni.

2022. április 20. 12:46
null

Ukrajna harci repülőgépeket és alkatrészeket kapott az Oroszország elleni háborúhoz – jelentette be John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője újságíróknak nyilatkozva Washingtonban helyi idő szerint kedden este. „Ukrajnának most több vadászgépe van, mint két héttel ezelőtt” – fogalmazott Kirby, de nem közölt további részleteket arról, honnan érkeztek a repülők.

Korábban a nyugati szövetségesek közül többen nehézfegyverek szállítását jelentették be az orosz támadás alatt álló Ukrajnának: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia még több tüzérségi eszközt küld, Kanadából – mint Justin Trudeau miniszterelnök bejelentette – nehéztüzérségi eszközöket is szállítanak, továbbá Hollandia és Belgium is küld fegyvereket.

Ukrajna elégedetlen

Németország még vonakodik állást foglalni a kérdésben, bár Olaf Scholz kancellár a nyugati állam- és kormányfőkkel kedden tartott videokonferencia után bejelentette, e témában folytatják az egyeztetéseket. Hangsúlyozta, hogy a német ipar közvetlen fegyverszállításait finanszírozná a kormány, de a nehézfegyverekkel kapcsolatban kerülte a konkrét kijelentéseket. „Megkértük a német fegyveripart, hogy közölje velünk, milyen anyagokat tud szállítani a közeljövőben” – mondta a kancellár Berlinben. „Ukrajna most elfogadott egy válogatást erről a listáról, és mi biztosítjuk számára a megvásárlásához szükséges pénzt”. Mint korábban, ez magában foglalja a páncéltörő fegyvereket, a légvédelmi eszközöket, a lőszereket „és mindazt, amire tüzérségi bevetés során szükség lehet”.

Ukrajna elégtelennek minősítette Scholz bejelentését. A német kancellár kijelentéseit „nagy csalódottsággal és keserűséggel” vették tudomásul Kijevben – mondta Andrij Melnyk berlini ukrán nagykövet a dpa hírügynökségnek. „Érthetetlen az a tézis, hogy a Bundeswehr már nem tudna semmit sem szállítani Ukrajnának” – vélekedett. Elmondta, hogy a 400 német Marder páncélozott harcjárműből például százat csak kiképzésre és oktatásra használnak, és azonnal átadhatók lennének Ukrajnának. Hozzátette, hogy a 800 Fuchs páncélozott csapatszállító harcjármű nagy része szintén nincs használatban.

„Felszólítjuk a német kormányt, hogy ebben a kulcsfontosságú kérdésben nyílt kártyákkal játsszon, és ne kerülgesse a forró kását” – mondta Melnyk. „Minden további szükségtelen késedelem újabb életekbe kerül” – hangoztatta.

Az Egyesült Államok már készíti a következő segélycsomagot

Eközben az Egyesült Államok már elkezdte egy újabb katonai segélycsomag összeállítását is Ukrajna számára, a múlt héten elindított 800 millió dolláros csomaggal nagyjából megegyező nagyságrendben. Az új csomaggal együtt az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segély a háború kezdete, február óta jóval több mint hárommilliárd dollárra emelkedne.

A harcok „kezdenek tüzérségi konfliktussá átalakulni” – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni képviselőknek. A britek hajók ellen bevethető rakéták küldésének a lehetőségét is vizsgálják. Johnson jelezte, hogy egyebek között Brimstone levegő-föld rakétáról van szó: a szárazföldi és tengeri célpontok ellen egyaránt bevethető, célját önállóan megkereső páncéltörő rakétákat általában repülőgépekről szokták indítani.

Norvégia légvédelmi rakétákat adományozott Ukrajnának

Norvégia mintegy száz, francia tervezésű légvédelmi rakétát adományozott a háború sújtotta Ukrajnának – jelentette be az oslói kormány szerdán. A Mistral rakétákat és rakétaindító rendszereket a norvég haditengerészet szállította le – közölte a védelmi minisztérium.

A Mistral – amelyet az MBDA európai védelmi vállalatóriásba beolvadt Matra gyárt az 1980-as évek vége óta – rövid hatótávolságú föld-levegő rakéta.

Zelenszkij modernebb eszközöket kért

Egy március végi telekonferencián Volodimir Zelenszkij ukrán elnök légvédelmi rakétákat kért a norvég parlamenttől, de modernebb fajtákat, a Kongsberg Defense & Aerospace norvég védelmi vállalat által gyártott NASAMS-okat.

Björn Arild Gram norvég védelmi miniszter elmondta: bár a norvég hadsereg lecseréli a Mistralokat, azok továbbra is modern és hatékony fegyvernek számítanak, amelyek nagy szolgálatot tesznek majd Ukrajnának. Emlékeztetett: más országok is adományoztak hasonló fegyverrendszereket.

Az ukránok azért megköszönték a szállítmányt

Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke a Telegramon köszönte meg a norvég adományt.

Az orosz invázió február 24-i kezdete óta Norvégia mintegy négyezer, M72-es típusú páncéltörőt szállított Ukrajnának, kisebb katonai felszerelésekkel együtt.

(MTI)

Nyitókép: MARCO A. GOMEZ / US AIR FORCE / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyuri05
2022. április 20. 21:23
Inkább fehér zászlókat küldenének, a megadáshoz.
Bitrex®
2022. április 20. 15:39
Miért nem lövik szét már a lengyel-ukrán határátkelőket, vasutakat, hidakat?
Osztap Bender
2022. április 20. 15:34
„Ukrajnának most több vadászgépe van, mint két héttel ezelőtt” Ez már csak így érvényes: „Ukrajnának most több vadászgépe van a földbe fúródva, mint két héttel ezelőtt” A francia Mistral rakétákkal (Magyarországnak is voltak ilyenek) még az itthoni gyakorló lövészeteken sem sikerült értékelhető eredményeket elérni. Cikkek is jelentek meg erről néhány magyar újságban. A zsidó bohóc mindent megtesz a szerencsétlen ukrán lakosság kiirtása és saját fajtája gazdagodása érdekében. Lassan árulni fogja a valaha volt Ukrajna területei, természeti kincsit, történelmi emlékeit a kozmopolita burzsujoknak.
Mocca08
2022. április 20. 15:04
érvek a fegyverszállítás mellett: - lehet velük küzdeni az oroszok ellen - ha nem lövik szét őket, megtarthatják a pöpec nyugati technikát Ellenérvek: - minden további küzdés = további emberéletek. És ugye azt Ukrajna sem gondolja, hogy nyerhet egy "birodalom" ellen. - márpedig szétlövik őket, minden fegyverszállítmányt. Szétlőtték Lviv-ben a pár napja érkezett nyugati fegyvereket és szétlőtték a szlovák ratyi rakétavédelmi-rendszereket is mégis miért akarna bármelyik nyugati tagállam vagyonokat érő technikát adni? Nem csoda, hogy csak a leselejtezésre váró cuccokat dobják oda, vszg olcsóbb szétlövetni, mint vagyonokért megsemmisítettni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!