Spiegel: Az orosz stratégia része lehet a civilek legyilkolása a német hírszerzés szerint

2022. április 07. 14:58

Elfogtak egy adást, amelyben egy katona elmondja a másiknak, hogy ő és társai lelőttek egy kerékpározó embert – írja a német hírmagazin.

2022. április 07. 14:58
null

Nem egyedi, elszigetelt esetek, hanem az orosz katonai stratégia szerves részei lehetnek az ukrán polgári lakosságot megtizedelő vérengzések – véli a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elfogott rádióüzenetek alapján a Der Spiegel csütörtöki jelentése szerint. A német hírmagazin beszámolója szerint a külföldi hírszerzéssel foglalkozó nemzetbiztonsági szolgálat a Kijev melletti Bucsát február végétől április elejéig megszállva tartó orosz erők olyan rádióadásait rögzítette, amelyekben civilek meggyilkolásáról volt szó. Az üzenetek egy része közvetlen kapcsolatba hozható az oroszok visszaszorítása után a településen talált holttestekkel. Így például elfogtak egy adást, amelyben egy katona elmondja a másiknak, hogy ő és társai lelőttek egy kerékpározó embert – írta a hírportálján a Der Spiegel, rámutatva, hogy bejárta a világsajtót egy felvétel, amely

éppen egy kerékpár mellett fekvő holttestet ábrázol. 

Hozzátették: a BND adatai teljes mértékben cáfolják a Kreml állítását, miszerint nem az orosz csapatok felelősek a Bucsában civilek ellen elkövetett háborús bűncselekményekért. Cáfolják azokat az állításokat is, amelyek szerint nem is vérengzés, hanem színjáték zajlott, méghozzá az ukrán vezetés rendezésében. A megdöbbentő részleteket tartalmazó felvételeket már ismertették a szövetségi parlament (Bundestag) illetékeseivel. Az anyagokból az is kiderül, hogy katonák mellett zsoldosok, például a Szíriában és egyes afrikai országokban aktív, kegyetlenkedéseiről hírhedt Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás emberei is részt vettek a gyilkosságokban. 

A BND értékelése szerint az elfogott rádióadások arra utalnak, hogy nem véletlenszerű esetekről, és nem is fékevesztett katonák kilengéseiről van szó, hanem tudatos, világos stratégiáról. A BND szerint ezt jelzi az is, hogy a katonák úgy számoltak be egymásnak az atrocitásokról, mintha a mindennapi életükről beszélnének. A véres módszer azt szolgálja, hogy

a félelem, a terror legyen úrrá a polgári lakosságon,

és ne legyen ellenállás a megszállókkal szemben. A Der Spiegel szerint szerdán további, nehezen lokalizálható felvételeket is elemeztek, amelyek nagy aggodalmat keltenek, mert arra utalnak, hogy az oroszok nem csak Bucsában tizedelték meg a polgári lakosságot. Hasonló bűncselekményekre utaló jeleket tártak fel az ostromlott és nagyrészt már lerombolt dél-ukrajnai nagyváros, Mariupol térségéből is – írta a hírmagazin a BND adataira hivatkozva.

(MTI)

(Fotó: Temetői alkalmazottak civilek nejlonzsákban lévő holttesteit készülnek egy kijevi halottasházba szállítani Bucsában 2022. április 6-án. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.MTI/AP/Rodrigo Abd)

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Józsi6
2022. április 07. 19:50
Mi van akkor, ha az az ukránok az oroszok távozása után felkutatták a kollaboránsokat és azonnal főbelőtték őket, mint árulókat. Két legyet ütöttek egycsapásra_ példát statuáltak és telekürtölték a világot a kegyetlen oroszokról. A halál beálltát kellene vizsgálni. Amúgy a gödör kiásása és betakarása két markolónak max 3 óra. Egy éjszaka még sok is hozzá.
Ólat a trolloknak
2022. április 07. 19:08
Szerintem az ukrán stratégia része..
eresgé
2022. április 07. 18:55
kár, hogy sem a nemzetközi sajtót sem pedig az osztrák és a balkáni szarkeverése miatt a BND-t sem lehet már komolyan venni. (angela lehallgatása kimaradt ahhoz is közük volt)
nempolitizálok
2022. április 07. 18:30
Fura. Egy videót nem látam, amelyben orosz katonák lőnek le fegyvertelen valakit. Olyat viszont sokat, hogy ukrán katonák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!