Varga Judit: A jogállamisági jelentések kettős mércéje csak még jobban megosztja az EU-t

2022. április 12. 19:34

Nem lehetnek jó tanulók azok az országok, ahol nemzeti kormány van – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

2022. április 12. 19:34
null

Az Európai Bizottság országspecifikus jogállamisági jelentéseinek megállapításait Magyarország és Lengyelország esetében a kettős mérce jellemzi – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban, az EU-tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozását követően kedden.

Varga Judit magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, hogy az illetékes miniszterek az úgynevezett éves jogállamisági párbeszéd keretében „országspecifikus megbeszélést” tartottak, és több tagország, köztük Magyarország, Hollandia, Ausztria, Luxemburg és Málta esetében tekintették át a jogállamisági elvek gyakorlati érvényesülését. Közölte: a jelentések tekintetében megmutatkozó kettős mércére vonatkozó magyar aggodalomra nem érkezett jogi válasz, majd hozzátette: ez megerősítette Magyarország azon aggodalmát, hogy az Európai Bizottság jogállamisági jelentése nem előremutató, hiszen tovább mélyíti a tagállamok közötti árkokat.

„Azok az országok, ahol nemzeti konzervatív kormány van, soha nem lehetnek jó tanulók”

– fogalmazott, majd hozzátette: Magyarország azt várja, hogy az Európai Bizottság elismerje, hogy a magyar jogszabályok az európai elvárásoknak megfelelnek. A miniszter hangsúlyozta: Magyarországon április 3-án a választáson a 12 éve hatalmon lévő nemzeti konzervatív kormány történelmi méretű győzelemmel kapott ismét mandátumot. A választók 54 százaléka kinyilvánította, hogy nem osztja az Európai Bizottság Magyarországot érintő aggodalmait. A magyar választók továbbra is a megkezdett irányba szeretnének haladni, a nemzeti szuverenitást, az önazonosság védelmét, és minden olyan önrendelkezési lehetőség megtartását kívánják, amelyre az uniós szerződések felhatalmazták az országot – emelte ki az igazságügyi miniszter.

Varga Judit kijelentette:

az ukrajnai háború okozta „kiélezett helyzetben” arra kellene koncentrálni, amely az EU tagállamait összeköti, nem pedig arra, amely az árkokat mélyíti közöttük.

Az egység, a szolidaritás, a nyitottság jegyében kellene beszélgetni egymással, nem egymást megbélyegezve – húzta alá. Azzal összefüggésben, hogy az Európai Bizottság a múlt héten bejelentette, elindítja az európai uniós források folyósítását blokkoló, a jogállamisághoz kötődő, úgynevezett feltételességi mechanizmus szerinti eljárást Magyarországgal szemben, Varga Judit azt mondta: a mechanizmus megindításáról az uniós bizottság szervezeti és működési szabályzata szerint még nem született döntés. A kommunikáció megelőzte a tettet, ugyanis vonatkozó döntés várhatóan csak április végén születik – mondta. Jogi és tartalmi nonszensz, hogy nincs elkövetési tárgy, amellyel kapcsolatban szabálytalan pénzköltés történhetett volna – jelentette ki.

Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács 2020 decemberében erősítette meg a júliusi EU-csúcstalálkozón elfogadott megállapodást az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról. A rendelethez záradékot csatoltak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni. Az Európai Tanács decemberi határozata köti a tagállamokat és az Európai Bizottságot egyaránt – tette hozzá Varga Judit.

(MTI, fotó: Mandiner/Földházi Árpád)

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. április 13. 08:25
Ez az a Varga Judit, aki elszalad, amikor a Pegazusról akarják kérdezni?
zuriktodor
2022. április 13. 07:21
Jó, de mikor láthatjuk már a videót???
Osztap Bender
2022. április 13. 07:09
A Varsói Szerződéstől és a KGST-től szép lassan eljutottunk a NATO-hoz és az Unióhoz. Pedig ott volt Ausztria példája már 1989-ben is. De vezetőink nyelvének mindig kellett egy segg, hogy nyugodtan alhassanak. A haza viszont még mindig nem "derült fényre".
bagira
2022. április 13. 05:13
,,Az egység, a szolidaritás, a nyitottság jegyében kellene beszélgetni egymással, nem egymást megbélyegezve ,, Brüsszel az eus keleti résszel úgy bánik mint a mostoha gyerekkel , minden támogatást a 6 alapító tőkés országok felé ad , holott az eut össze kellene tartani minden külső nyomástól támadástól védeni kellene . Mit látunk , hogy az eus vezérek külső egységet romboló (soros,amerikai , bukott kommunistákat léhűtő betolakodókat ) tanácsadókat befogad az eus országokat meg se hallgatja , eun belül gyűlöletet gerjeszt , kelti blokkot kommunista eszmével vegzálja kihasználja kettős mércével. Brüsszel nem tűri el ha keleti blokk felől okos jó tanácsok hangzanak el . Nyugat megmaradt a dölyfös lenéző megosztó , látható volt a ficsúr Macron repülőtéren hogyan fogadta Orbánt a kézfogás mindent elárult , közben amikor hozzánk a pofáját eltolta letudott ereszkedni a keleti blokk szintjére . Na ilyen a nyugat a műmájer pofát felteszik ha kérnek , ha adni vagy meghallgatni kellene másik tagországot belerúgnak . Eu önmagát rombolja , minden háborús helyzetbe beleavatkoznak eus pénzeket bele szórják a tagországoktól elveszik holott igazán támogatni kellene . Eus vezérek Európa vezetésre alkalmatlanok. Európa lehetne gazdag egység ha a nyugatra szaladt bukott kommunistákat nem fogadta volna be , ha nem lenne kapzsi pénzéhes kettős mércét megszüntetné , ha Brüsszelen belül a korrupciót felszámolná a korrupt képviselőket kisöpörné , ha nem önkényuralmat gyakorolna, ha a tagországokat meghallgatná nem külső bomlasztókra hallgatna , minden országgal csak gazdasági együttműködést folytatna . Most tudja meg a burzsuj nyugat eu jóvoltából mi az ha nincs fűtőanyag (keleti blokkban tudják 50kg lignitért egész éjjel -10 fokban ,1kg fekete kenyérért, 1liter petróleumért sorban állt) .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!