Brüsszel 6 millió eurót szán az ukrajnai újságírók támogatására

2022. május 03. 10:08

Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos jelentette be a hírt kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésen.

2022. május 03. 10:08
null

Jourová a sajtószabadság világnapja alkalmából elmondott beszédében emlékeztetett: „az ukrajnai háborúról tudósító újságírók életüket kockáztatják, hogy tájékoztassanak, beszámolnak az orosz agresszióról, és nem azt mutatják be, amit az oroszok akarnak, hogy lássunk. 

Éppen ezért tette hozzá ki kell állnunk az igazságkeresők mellett, prioritásunk hogy az újságírók biztonságát garantáljuk”

– tette hozzá.

A biztos szerint az EU-n belül is felmerülnek kockázatok az újságírók biztonságával kapcsolatban, ezért a bizottság múlt évben olyan intézkedéseket javasolt, amelyekkel a tagállamok fokozhatják az újságírók biztonságát, mind az interneten, mind fizikailag. Az ajánlás többek között jogi, pszichológiai tanácsadást szorgalmaz a fenyegetésekkel szembesülő újságírók számára. Jourová felhívta továbbá a figyelmet a bizottság múlt héten beterjesztett javaslatára, amely fellépést sürget az újságírókkal és a jogvédőkkel szembeni visszaélésszerű, a közéleti részvételt akadályozó perekkel szemben. 

Közös garanciákat kell kialakítani a médiapluralizmus és a szerkesztői függetlenség megőrzése érdekében

– húzta alá.

(MTI)

Nyitókép: Kenzo Tribouillard / AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2022. május 03. 13:28
Na most már menjetek a p..a. Erre van pénz? Rohadt korrupt maffia banda.
evvan
2022. május 03. 12:54
Jourová, az átláthatatlansági ügyek biztosa.
masikhozzaszolo
2022. május 03. 11:38
/pszichológiai tanácsadást szorgalmaz a fenyegetésekkel szembesülő újságírók számára/ Most volt éppen, a Szabadeurópa újságírója épp otthon újságírt, és bejött a fenyegetés az ablakán. De a pszichológus majd tanácsot ad neki. Nem arra van az a pénz. Az azért van, hogy Orbán Viktorról írjanak valami jót, mert nem engedi Putyint, hogy Magyarországról is lője Ukrajnát. És ez tarthatatlan. Pedig a nyelvtörvény és robbantgatások miatt indokolt lenne.
minekkellregisztralni
2022. május 03. 11:32
Propagandát fizetnek, nem újságírást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!