Váratlanul lemondott négy orosz kormányzó

2022. május 10. 19:38

A népszerűtlen kormányzókat jellemzően eltávolítják a hivatalukból, vagy maguk mondanak fel.

2022. május 10. 19:38
null

Négy orosz regionális kormányzó is lemondott kedden – írja a Világgazdaság a Reuters értesüléseirehivatkozva.

Tomszk, Szaratov, Kirov és Mari El régió vezetői bejelentették, hogy azonnali hatállyal távoznak hivatalukból,  miközben a rjazanyi térség vezetője jelezte, hogy nem indul újra a szeptemberi választásokon. Oroszországban szokás, hogy a népszerűtlen kormányzókat jellemzően eltávolítják a hivatalukból, vagy maguk mondanak fel.

Bár a regionális kormányzókat helyi szinten választják meg, politikailag a Kreml alá tartoznak. Ilja Grascsenkov, a Regionális Politikai Fejlesztési Központ igazgatója szerint a nyugati szankciók következtében romló gazdasági kilátások miatt a Kreml megválik a gyenge kezű kormányzóktól. 

Nyitóképen: A Kreml épülete. Fotó: Alexander Nemenov / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. május 11. 02:10
A határozott idejű kinevezésük lejárt, s életkoruk miatt nyugdíjba vonulnak.
Mag Ányos
2022. május 10. 21:09
Szerintem, az orosz politikai kultúrában nincs olyan elem, ami példaként szolgálhatna nekünk. A sok önfeledt tetszésnyilvánítás nem támasztja alá ezt a véleményemet, de arra gondolok, ez csak azért van, mert az ukrán tahóság egész egyszerűen a másik oldal felé lökdösi a magyarokat.
Ólat a trolloknak
2022. május 10. 20:52
"Tomszk, Szaratov, Kirov és Mari El régió" Régió az pont nincs az orosz közigazgatásban. A Föderáció "alanyai" lehetnek "köztársaság" (reszpublika), "terület" (oblaszty), "határterület" (Kraj), "szövetségi város", "autonóm terület", és "autonóm körzet" (okrug). A tomszki, szaratovi és kirovi az "terület" oblaszty, "Marij El" meg magyarul Mariföld, és köztársaság. Tény, hogy mindegyik egyenrangú, és az élükön kormányzók állnak. Jelenleg 85 kormányzó van, ebből lemondott négy.
VakzKommondor
2022. május 10. 20:04
Mondjuk meg is ölhették Volna őket a putyinék Ahhoz képest jó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!