Törökország távolodik az uniós értékektől és normáktól az EP szerint

2022. június 07. 15:35

Az EP képviselői kijelentették: hivatalosan is fel kellene függeszteni a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokat.

2022. június 07. 15:35
null

Az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint Törökország távolodik az uniós értékektől és normáktól, az utóbbi két évben az ország következetesen az uniós csatlakozási folyamatban tett kötelezettség-vállalásaival ellentétesen cselekszik.

A 448 szavazattal, 67 ellenszavazat és 107 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP-képviselők azt állítják, hogy romlott a törökországi emberi jogi helyzet, növekedett a civil társadalomra és az emberi jogi aktivistákra, ügyvédekre és újságírókra nehezedő, az igazságszolgáltatás és a közigazgatás részéről tapasztalható folyamatos nyomás.

Üdvözölték Törökország közvetítését az orosz-ukrán háborúban

A képviselők üdvözölték, hogy Törökország közvetítőként vállalt szerepet Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújában és hangsúlyozták: fontos, hogy a kihívásokkal teli időszakban Törökország és az Európai Unió együttműködjék a kül- és biztonságpolitikai kérdésekben. A képviselők köszönetüket fejezték ki, hogy e téren Törökország határozottan igazodik a NATO-hoz és az EU-hoz. A képviselők ugyanakkor felszólították a török kormányt, hogy Finnország és Svédország NATO-tagság iránti kérelmeit jóhiszeműen kezelje, és tartózkodjék attól, hogy e folyamat során indokolatlan nyomást gyakoroljon a két országra és a katonai szervezetre.

„Fontos, hogy a jelenlegi súlyos helyzetben valamennyi NATO-szövetséges előrelátó módon cselekedjék, és gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét” – fogalmaztak.

Brüsszel és Ankara közötti vámunió

A képviselők támogatták az Európai Bizottság javaslatát, hogy kezdődjék tárgyalás Brüsszel és Ankara között a meglévő vámunió korszerűsítéséről. Ugyanakkor figyelmeztettek: az EP csakis akkor támogatja a megállapodást, ha az az emberi jogokkal és alapvető szabadságokkal, a nemzetközi jog tiszteletben tartásával és a jószomszédi kapcsolatokkal összefüggő szigorú feltételeken alapul.

Felfüggesztik a csatlakozási tárgyalásokat

Végezetül kijelentették: az EP-nek nem áll módjában megváltoztatni álláspontját, amely szerint hivatalosan is fel kellene függeszteni a Törökországgal folytatott, de 2018 óta lényegében szünetelő csatlakozási tárgyalásokat. „A török kormány szándékosan lerombolta az uniós csatlakozási folyamat újbóli megnyitására irányuló törekvéseket azzal, hogy úgy határozott: nyíltan szembeszáll az Emberi Jogok Európai Bíróságának Osman Kavala török üzletember és emberi jogi aktivista és mások ügyével kapcsolatos kötelező erejű határozataival” – tették hozzá jelentésükben az EP képviselői.

(MTI)

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2022. június 08. 14:29
"Törökország távolodik az uniós értékektől és normáktól az EP szerint" Mondja ezt a büdös gyilkos náci banda. Gyilkosok! Európagyilkosok!
Sany Xepi
2022. június 08. 07:40
Akkor jó úton halad. Az erjópai értékek a legszarabb dolgok a világban amit ránk akarnak erőltetni.
zabszem
2022. június 07. 21:57
Te jó ég! Az a baj, hogy ezektől az "úniós értékekről és normáktól" nem csak a törökök, hanem minden normális ember távolodik... És persze közük sincs az európai emberek valódi értékeihez... Érdemes elolvasni pl az EP állásfoglalásait!!! Aki szereti kínozni magát vessen pillantást rá saját két szép szemével... Milyenek is ezek az "értékek". Az egyik kihagyhatatlan gyöngyszem pl az EP állásfoglalása a nők szexuális és "reprodukciós egészségéről" .... Ahol avval kezdik mindjárt, hogy a terhes nőnek joga van az abortuszhoz!!! Na ugye a terhes európai nő "értékét" hallották, hölgyeim és uraim.... Na de érdemes végigolvasni ezeket az "értékeket"... Szóval igazából teljesen vállalhatatlanok... Végigolvasok egy ilyet és szégyellem, hogy európai vagyok.... De tényleg... Épeszű ember évvel nem tud egyetérteni...
Robertoo
2022. június 07. 21:46
Ha ez így megy tovább, Európa magára marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!