Rod Dreher: Akinek nem tetszik, amit Orbán csinál, az mégis mit javasol?

2022. augusztus 05. 17:00

Orbán azon kevés európai politikusok közé tartozik, aki tudja, hogy a posztnemzeti Nyugat önmagát pusztítja el – írja a The American Conservative hasábjain Rod Dreher.

2022. augusztus 05. 17:00
null

„A miniszterelnök feltűnése a CPAC-en a magyar konzervativizmus egyre nagyobb befolyására utal az amerikai jobboldalon” – írja Orbán Viktor dallasi fellépéséről a The American Conservative hasábjain Rod Dreher amerikai író. A szerző mások mellett azért is utazott Dallasba a héten, hogy meghallgassa a magyar miniszterelnök beszédét az amerikai jobboldal nagyrendezvényén.

Létfontosságú, hogy mi, konzervatívok jobban értsük a magyar helyzetet, mint a kritikusok” – szögezi le Dreher, aki szerint

Orbán sok bírálója szándékosan hazudik és ferdíti el a tényeket Magyarországról és a magyar miniszterelnökről.

Egykori munkahelye, a The Dallas Morning News sem kivétel ez alól – állapítja meg szomorúan Dreher.

Az amerikai szerző szerint Orbán Viktor egyébként nagy hibát követett el, hogy a tusványosi beszédében a Jean Raspail-féle Szentek táborát ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Dreher szerint az egész egyszerűen egy rossz könyv, de annyi haszna van, hogy jól megmutatja, milyen spirituális üresség jellemzi a civilizációjuk megvédésére képtelen európai eliteket. „Csak azért ajánlom Raspail könyvét, hogy átérezzék, miről van szó. Ugyanezt el lehet olvasni Michel Houellebecq 2015-ös, nem rasszista könyvében, a Behódolásban, csak kevésbé élesen definiálva” – összegez Rod Dreher.

Dreher szerint Amerikában egyébként nem olyan rossz a helyzet, mint Európában, de azért nem is túl rózsás. „Amit az amerikai olvasóknak meg kell érteniük, az az, hogy

– írja Rod Dreher.

A szerző megvédi Orbán beszédét, sőt, bizonyos szempontból a „faj” szó használatát is, ami szerinte civilizációs értelemben történt, bár valóban jobb lett volna, ha inkább meg sem történik. „Orbán, aki jól tudja, hogy jól látszik az USÁ-ból, és aki jól tudja, hogy egy olyan nyugati médiával áll szemben, amely minden szavát a legrosszabb értelemben akarja kiforgatni, nem engedhet meg magának ilyen hibákat” – állítja Dreher.

Az író szerint az amerikaiak nem nagyon értik, hogy az európaiak számára mást jelent a nemzet és a rassz fogalma, mint nekik. „Franciaországban – a Forradalom, egy újabb felvilágosult rezsim után – olyan erős érzések fűződnek az állampolgárság univerzalitásához, hogy a kormány nem gyűjt etnikai alapú adatokat. Persze mi sem egyértelműbb, hogy Franciaországnak óriási problémája van a harmadik világból érkező migránsok asszimilációjával, különösen a muszlimokéval, akik identitásképző erőként tekintenek a vallásukra. Az, hogy Franciaország nem képes ezt felismerni, mivel az megsértené az univerzalista republikánus ideológiát, azt jelenti, hogy a kormányzó osztály képtelen annak megfelelően kezelni a világot, amilyen” – jelenti ki a szerző, aki szerint éppen ez jelent nagy lehetőséget a rendszerértelmiségiek által populistáknak nevezett politikusoknak, akik „nem tévednek el az ideológiai ködben”.

Ehhez kapcsolódik Dreher szerint, hogy Orbán gyakran beszél a Nyugat keresztény gyökereinek fontosságáról. Az természetesen igaz – írja –, hogy a baloldalon sokakat szólít fegyverbe, ha meghallják ezt, hiszen számukra a vallás fenyegetést jelent a liberális politikára nézve.

– jelenti ki Dreher.

Dreher felidézi, hogy Magyarország milyen sokat segít az üldözött keresztényeken. „A nyugati országok – még az állítólag keresztény Amerikai Egyesült Államok sem – egyáltalán nem foglalkoznak velük” – írja Dreher. A szerző emlékeztet, hogy Magyarország menedéket adott például Nikodémusz iraki keresztény püspöknek. Dreher szerint bizonyos értelemben még az iraki püspök is beletartozik Orbán „nemzetről” alkotott elképzelésébe, máskülönben nem engedte volna meg, hogy Magyarországon telepedjen le. De ez persze nem zavarja azokat, akik szerint Orbán rasszista, mint ahogy az sem zavarja a miniszterelnököt antiszemitizmussal vádlókat, hogy Budapestnél ma aligha van biztonságosabb város Európában a zsidók számára – jelenti ki Dreher.

Az amerikai író szerint nem utolsó sorban

Például azt, hogy Márki-Zay Péter tavasszal felvállalta, hogy fasisztákkal van egy koalícióban – véli Dreher.

Esszéjében Dreher azzal az elterjedt állásponttal is vitába száll, hogy Orbán az ukrajnai háború ügyében Putyin oldalára állt. A szerző szerint a magyar miniszterelnök megértette, hogy a NATO „nyitott ajtók”-politikája igenis problémákat okozhat, és hogy Oroszország joggal ellenkezik. „Ez nem indokolhatja Putyin invázióját, de megismétlem, a narcisztikus amerikaiaknak meg kell érteniük, hogy nem mindenki ért egyet mindenben Amerikával” – húzza alá Rod Dreher. Mint ahogy azt is, hogy Magyarországnak vannak sérelmei Ukrajnával szemben, amik jelentős részben abból következnek, hogy itt más számít „nemzetnek”, mint a tengerentúlon. „Zelenszkij bátran áll ellen az orosz inváziónak, de ez nem állítja vissza Ukrajna szüzességét” – jelenti ki.

Orbán érti, hogy az első számú kötelessége a magyar emberek képviselete, akik megválasztották őket. Nem a brüsszelieké. Nem a washingtoniaké.

amiért olyan rossz ember, hogy nem akarja, hogy az ukrajnai szuverenitás kedvéért azok a hideg télben és a gazdasági válságban szenvedjenek” – írja Dreher a nyugati újságíróknak üzenve.

Végső soron Rod Dreher arra jut, hogy Európának mindenképpen meg kell majd küzdenie a migráció kérdésével, és ebben nem lehet középutat keresni. „Jót tenne az amerikaiaknak, bármennyire is védenek bennünket az óceánok, ha megértenénk, hogy mi forog itt kockán, a való világban. Ha nem tetszik, ahogy Orbán Viktor csinálja a dolgokat, akkor mi a javaslatod?” – teszi fel a végső kérdést Dreher Európa, Amerika és a szubszaharai Afrika népesedési kilátásaira mutatva. 

Kiemelt kép: Mandiner

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. szeptember 18. 19:11
Ez egy másfél hónappal ezelőtti cikk újra megint ismételve? Nagyon nem tud tartalmat előállítani a Mandiner. :-(
Akitlosz
2022. szeptember 18. 19:03
"Rod Dreher: Akinek nem tetszik, amit Orbán csinál, az mégis mit javasol?" 1. A Sztálin nyomására 1946-ban eltörölt magyar alkotmány helyreállítását. Természetesen XXI. századi színvonalon újrafogalmazva. 2. Népszavazás tartását az Európai Uniós tagságról (akármi lesz az eredménye, akkor is megéri megtartani). 3. A szankciók eltörlését és az export helyreállítását Oroszországba. (mert ez így nagyon rossz, hogy Magyarország rengeteget importál Oroszországból rubelért, miközben semmi rubelbevétele nincsen). Párhuzamos, arany alapú valuta bevezetését. 1 dukát = 3,5 gramm arany = 100 dénár = 76 202 forint (pillanatnyilag). Egy ilyen valuta külföldön is népszerű lenne, amivel sokat nyerne az ország. Igazából lenne még sok minden, de nem terveztem vasárnap estére sem könyv, sem politikai program írását.
Salamander
2022. szeptember 18. 18:17
"Akinek nem tetszik, amit Orbán csinál, az mégis mit javasol?" Meg kell hallgatni Gyurcsányné Dobrev Klárát vagy a FERIT... ott a javaslatuk az orrunk előtt.
Aerion
2022. szeptember 18. 10:30
Rod Dreher: Akinek nem tetszik, amit Orbán csinál, az mégis mit javasol? ------------------- Erre a legkönnyebb válaszolni. Össztársadalmi öngyilkosságot. Alias 'szeretetország'.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!