Sűrűsödhetnek az orosz kibertámadások Európában - Bulgáriában már elkezdődött

2022. október 15. 19:46

A szakértők szerint egyetlen megoldás áll Európa előtt: a felkészülés és a kibervédelmi szint emelése.

2022. október 15. 19:46
null

Oroszországi területről érte nagyszabású kibertámadás a bolgár elnök, a kormány, a fontosabb minisztériumok és a legfelsőbb bíróság honlapjait szombaton – írta az MTI.

„A hackertámadás az Oroszországi Föderáció területéről történt” – jelentette ki Boriszlav Szarafov, a bolgár nyomozóhatóság vezetője.

Az érintett honlapok ennek következtében elérhetetlenné váltak, vagy lelassultak. Személyes adatok, valamint bizalmas tartalmak állítólag nem szivárogtak ki. Az elektronikus kormányzásért felelős minisztérium szerint időközben már úrrá tudtak lenni a kibertámadáson.

 – húzta alá Ivan Gesev főügyész, aki ennek kapcsán komoly problémáról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy Bulgária az európai család tagjaként az európai értékeket védelmezi, ezért "természetes", hogy ennek következményei vannak.

Szófia humanitárius segítséget nyújt a kijevi vezetésnek az ukrajnai orosz hadművelet közepette. Mindemellett ukrajnai menekülteket is fogad.

A kibertérben már hamarabb kezdetét vette az „offenzíva”

A 2022-es Informatikai Biztonság Napja elnevezésű konferencián is napirendere kerültek az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos kibervédelmi kérdések – számolt be a 24.hu. A portál idézte Béres Pétert, a Sicontact Kft. IT vezetőjét, aki előadásában az elmúlt években Ukrajnát ért támadássorozatot mutatta be. A prezentációból kiderült, Vlagyimir Putyin már a Krím-félsziget annektálása előtt megkezdte a támadást, igaz akkor még nem a fronton, hanem az online térben.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a népszerű közösségi médiumok mellett

az orosz alapítású Telegram és a TikTok is fontos felületet ad a háborúval kapcsolatos, sokszor hamis információk terjedésének.

Elhangzott, hogy a háború kitörésekor a legtöbb szakértő gyors orosz előretörésre számított a kibertérben, „azonban ez éppúgy meghiúsult, mint ahogy a hadszíntéren is” – mondta el Béres.

„Az előbbi nagyrészt annak is köszönhető, hogy a világ számos pontjáról csatlakoztak be hackerek az ukránok oldalán, akik jelentős orosz intézményeket, minisztériumokat és infrastruktúrát tudtak sikeresen támadni” – mutatott rá az ügyvezető igazgató. Példaként az egyik legismertebb hackercsoportot, az Anonymust hozta. A csoport tagjai február 24-e óta fontos támadásokat hajtottak végre az oroszok ellen. Az első hetekben közel egymillió e-mailt kaparintottak meg az orosz állami tévé levelezéséből, valamint bejutottak a Kreml kamerarendszerébe is – emlékeztetett Béres Péter. 

Az oroszok ismét bevetették a Blackenergy nevű kiberfegyvert

A szakértő kitért arra is, hogy az oroszoknak is voltak sikerei. Rögtön a háború kitörése után egy nagyobb léptékű spear phishing – az adathalászat célzott formája ismert csoportok ellen személyre szabott üzenetekkel – kampányba kezdtek ukrán cégek és hivatalok ellen.

A támadás egy olyan e-maillel kezdődött, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevében arra szólították fel a vezetőket, vizsgálják meg, van-e kötődésük bármilyen ukrán párthoz, civil szervezethez vagy képviselőhöz, akik támogatják a keleti szeparatistákat. Emellett egy prezentáció is szerepelt csatolmányként a levében, amelyet megnyitva megláthatták az érintettek névsorát. Ez azonban csak félrevezetés volt, ugyanis eközben már töltődött le a háttérben a BlackEnergy elnevezésű kiberfegyver – magyarázta.

Béres Péter megjegyezte, hogy ezt a „károkozót” már korábbról is ismerhették az ukránok, ugyanis 2015-ben az orosz FSB-hez kötődő Sandworm hackercsapat egy összehangolt kampány keretében négy áramellátó üzemet támadott meg vele Ukrajna területén.

Ennek következtében 6 óráig mintegy 230 ezer háztartásban nem volt áram. A szakértő szerint ez volt az első olyan kibertámadás, amely valós fizikai károkkal járt

– hagzott el az előadásban.

Európának is fel kell készülnie a „kifinomult kibertámadásokra”

Béres Péter azt is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a háború elhúzódásával egyre inkább fel kell készülnie Európának is „a hasonlóan kifinomult kibertámadásokra”. Ez már megmutatkozott a nyári időszakban, amikor többek között Finnországot és Észtországot is támadás érte. Mindezek miatt egyetlen megoldás áll Európa előtt: a felkészülés és a kibervédelmi szint emelése – idézte a szakembert a 24.hu.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2022. október 16. 18:09
Hülye bolgár, hiába kapcsolgatod, ha nem dugtad be a konnektorba.
AKissLaci
2022. október 15. 23:58
Valaki meg tudja nekem mondani, hogy miért pont Bulgária ellen követnének el az oroszok kibertámadást? Bulgária az EU legszegényebb országa. Gondolom, a NATO-ban sem ők rendelkeznek a legnagyobb harcértékkel. A bolgárok majdnem olyan hagyományosan oroszbarátok, mint a szerbek. (Még a II. világháborúba sem léptek háborúba a szovjetek ellen.) Nem nagyon emlékszem, hogy egyáltalán megszólaltak volna az orosz-ukrán háború kapcsán, nemhogy az oroszokat szidták volna. Mégis: mi a fasz haszna lehet Oroszországnak egy Bulgária elleni kibertámadásból? Semmi. Igaz, a leírtak sem úgy tűnnek, mintha kibertámadásról lenne szó.
DE JÓ
2022. október 15. 22:44
1, Az EU tényleg most jött rá, hogy kellene kibervédelem? Ne röhögtessenek már. Ez csak habosítása dolgoknak. 2, Egy bolgár esetből levonni a következtetést, hogy kezdődik az EU elleni invázió? Ne röhögtessenek már. Ez is csak habosítása dolgoknak. 3, Ha a bolgárokat érte valami, akkor az vagy azért volt, mert passzívan ugyan, de érintve voltak a krími híd elleni merényletben, vagy az új kormányt kell szívatni az elvesztett USA/liberális pozíciók miatt, és akkor azok nem az oroszok voltak csak praktikusan rájuk kenik. Ez az egész megint csak a szokásos EU-s parasztvakítás.
5m007h 0p3ra70r
2022. október 15. 22:29
"Mindezek miatt egyetlen megoldás áll Európa előtt: a felkészülés és a kibervédelmi szint emelése – idézte a szakembert a 24.hu." Reméljük, hogy a bitkoint a munkahelyükön bányászó közalkalmazottak is hallották!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!