Legózhat az EU a szankciókkal, de Európa legnagyobb atomerőművét már nem hozhatja játékba

2022. október 23. 11:49

Putyin döntése értelmében jogilag is elveszíteni látszik Ukrajna a Zaporizzsjai Atomerőművet, a Nyugat keze pedig mintha meg lenne kötve.

2022. október 23. 11:49
null

Mint ismert, az orosz erők a februárban kezdődött ukrajnai inváziójuk óta ellenőrzésük alatt tartják Európa legnagyobb erőművét, a Zaporizzsjai Atomerőművet, amelyet Putyin döntése értelmében, most jogilag is elveszíteni látszik Ukrajna.

A Zaporizzsjai Atomerőműről (ZNPP)
Európa legnagyobb atomerőműve, amely hat, egyenként 1 GW-os, szovjet tervezésű VVER-1000-es blokkból áll. Bár az erőmű március óta orosz katonai ellenőrzés alatt áll, jogi értelemben mindeddig az ukrán Energoatomnak volt alárendelve. Szeptember elején az erőmű utolsó két üzemelő blokkja (az ötös és a hatos) a rendszeres találatok és a külső áramellátás meghibásodása miatt úgynevezett hideg leállásba került. Akkoriban a régió polgári-katonai közigazgatása biztosítékot adott arra, hogy biztonsági okokból nem kapcsolják be az erőművet a harcok megszűnéséig.

Október elején ugyanis az orosz elnök aláírta a Zaporizzsjai Atomerőmű orosz fennhatóság alá helyezésének feltételeit meghatározó rendeletet. A közzétett dokumentum szerint az orosz állam lesz a Zaporizzsjei Atomerőmű tulajdonosa, és erre a célra a kormány egy új szövetségi állami vállalatot (Zaporizzsjai NPP) fog létrehozni.

Az erőmű üzemeltetője viszont nem ez, hanem egy másik szervezet, a JSC Zaporizhzhya NPP lesz, amely a Roszatom konszern (Roszatom az összes oroszországi atomerőmű kizárólagos üzemeltetője) 100 százalékos leányvállalata.

Az új üzemeltető társaság feladata, hogy a Roszatom támogatásával biztosítsa az atomerőművek biztonságos üzemeltetését és a meglévő erőművi személyzet szakmai tevékenységét”közölte a konszern október 5-én. Az erőmű belátható jövőjéről ide kattintva olvashat bővebben.

Így van megkötve a Nyugat keze

Az oroszok ráadásul azzal is tisztában lehetnek, hogy ha a nyugati országok úgy döntenek, hogy szankciókat vezetnek be az erőmű kapcsán, a korlátozások valószínűleg „célzottak és a lehető legpontosabbak” lesznek, hogy ne károsítsák a nyugati országokban (köztük Magyarországon) folyó projekteket, amelyeket nem lehet azonnal pótolni.

Nem beszélve arról, hogy a Roszatom különösen az urándúsítási szolgáltatások (mintegy 40 százalék) és az uránkitermelés (mintegy 15 százalék) világpiacának vezetője. 

Sokatmondó lehet továbbá az is, hogy amikor 2019-ben Donald Trump amerikai elnök kormánya szankciókkal fenyegetőzve követelte, hogy a Roszatom állítsa le az iráni Bushehr atomerőmű 2-es blokkjának munkálatait, a Roszatom ezt megtagadta, és – láss csodát – mégsem vetettek ki szankciókat.

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
veszettfejsze
2022. október 24. 00:43
Ezt a cikket képesek voltatok kitörpölni? Hogy Putyin miről álmodozik ebben a kérdésben?
Jusztiscsak
2022. október 24. 00:38
"Putyin döntése értelmében jogilag is elveszíteni látszik Ukrajna a Zaporizzsjai Atomerőművet, a Nyugat keze pedig mintha meg lenne kötve" Majdnem pontos a ruszki bérenc Fidesz seggnyaló firkászotok megfogalmazása a cikkben. Pontosan így hangzik: Putyin a nemzetközi jogot legsúlyosabban megsértő döntése értelmében jogtalanul szállta meg a Zaporizzsjai Atomerőművet. Ami miatt a Nyugat addig fogja támogatni az anyaföldjüket védő ukránokat, ameddig az összes ruszkit meg nem ölik, vagy takarodik el az országukból. Valamint egyre szigorodó szankciókkal nyomortanyává nem változtatják Oroszországot. Győz az igazság!
BőröndÖdön
2022. október 23. 21:59
mandiner.ru
Mennyei Hang
2022. október 23. 20:13
NEM SZÓL MÁR A "RUSZKIK HAZA" FINOM LETT A PUTYIN FASZA... A SZABADSÁGHARCOS FICKÓS DOKTOR MINISZTERELNÖK VISSZAMER MÉG JÖNNI PESTRE?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!