A menekültügyi rendszer reformjáról tárgyalnak az EU belügyminiszterei

2022. november 25. 11:02

A déli országok célkitűzése az, hogy a többi uniós tagállam vállaljon nagyobb szerepet a menedékkérők elosztásában.

2022. november 25. 11:02
null

Rendkívüli ülést hívott össze az EU soros elnökeként Csehország péntekre, az Európába irányuló migrációval kapcsolatos aggasztó fejlemények miatt – számolt be erről pénteken az Euronews.

A tanácskozását előkészítő dokumentumban kiemelték, hogy idén már 281 ezren próbáltak illegálisan bejutni az EU területére, 77 százalékkal többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. A ciprusi belügyminiszter, Nikosz Nurisz is felhívta a figyelmet a veszélyre: „Azt látjuk, hogy az embercsempészek új módszereket alkalmaznak. Mostanában nagy magánhajókon szállítják a migránsokat. Ez szerintünk veszélyes, és rengeteg embert érint. Őszintén szólva nem tudom, hogyan fognak a mediterrán országok szembenézni ezzel az új fenyegetéssel.”

Az EU déli tagállamai (Spanyolország, Olaszország, Málta, Görögország és Ciprus) nyújtottak be javaslatot a menekültügyi eljárás megváltoztatásáról ezen a rendkívüli ülésen. Az elsődleges céljuk az, hogy a menedékkérőnek valamelyik uniós ország nagykövetségén kelljen beadnia a kérelmét, és csak azután kelhessen útra Európába, hogy azt elfogadják.

A déli országok másik jelentős célkitűzése az, hogy a többi uniós tagállam vállaljon nagyobb szerepet a menedékkérők elosztásában. Becsléseik szerint idén 160 ezer migráns érkezett hozzájuk, ehhez viszonyítva pedig a többi tagállam pusztán csak 2000 ember átvételét vállalta közülük.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2022. november 25. 16:26
Lófaszt.
cinkegolyó
2022. november 25. 14:24
Még csak véletlenül sem a migráció elleni intézkedések szerepelnek a célkitűzések között, valamint a jogtalanul betörő és itt tartózkodó migránsok visszatoloncolása.
osbehemot
2022. november 25. 13:47
Téves. Húzzanak vissza, ahonnan jöttek. Mind.
Lombi
2022. november 25. 13:46
Elosztani? Vigyék vissza, ahonnan jöttek. Az elosztás csak bátorítja őket. Nem szabad engedni kikötni, egyet sem. Ha muszáj, a legagreszívaebb hajót el kell sűlyeszteni. A többi vissza fog térni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!