Svájc lőszervétója miatt csökkenhet az ukrán légvédelem hatékonysága

2022. november 02. 18:50

Az ország a semlegességére hivatkozik.

2022. november 02. 18:50
null

A Swissinfo értesülései szerint több német politikus is felemelte a hangját amiatt, mert a svájci kormány nem engedélyezi a Gepard önjáró légvédelmi lövegek által használt lőszerek Ukrajnába juttattását. A Gepard által használt 35 mm-es Orelikon gépágyúhoz Németország Svájcból vásárolja a lőszert – ismertették.

„Teljesen érthetetlen, hogy Svájc nem gondolja át álláspontját” – mondta Roderich Kiesewetter német kereszténydemokrata parlamenti képviselő a Tages-Anzeiger című lapnak a napokban.

Kiesewetter arra is figyelmeztetett, hogy nem tekinthető megbízható partnernek egy olyan ország, amelyik nem nyújt segítséget ezen a területen. „Ez a viselkedés hosszútávon Svájcnak is ártani fog” – jegyezte meg.

Németország védelmi minisztere, Christine Lambrecht állítólag levélben kérte svájci kollégáját, Viola Amherdot, hogy engedélyezze a Berlin és Ukrajna által elengedhetetlennek tartott lőszerszállításokat.

Svájc a semlegességére hivatkozik

Svájc ugyanakkor saját semlegességére hivatkozva kijelentette:

nem egyezik bele abba, hogy Berlin a Svájcban gyártott 35 milliméteres lőszert újraexportálja Ukrajnába.

Mint ismert, Németország több Gepard önjáró légelhárító löveget is eljuttatott a hadban álló országba, amelyek sikeresen használhatók a mostanában bevetett, meglehetősen lassú iráni drónok ellen.

A Swissinfo cikkében ismertette, hogy a svájci fegyvergyártók, mint a Ruag, a Rheinmetall és a Mowag fontos beszállítói Németországnak. Az elmúlt tíz évben Németország 1,4 milliárd svájci frank értékben vásárolt katonai árut Svájcból, ami az összes export 23 százalékát tette ki.

Nyitóképen a német védelmi miniszter Ukrajnában. Fotó: JÖRG BLANK / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2022. november 03. 18:20
Nézzetek már utána a részleteknek. Cikkből: "In April Switzerland vetoed the re-export of 12,400 rounds of Swiss-made ammunition used in 30 Gepard anti-aircraft tanks that Germany sent to Ukraine." Wikipédia szerint a Gepárdba 2x320 légvédelmi lőszert táraznak egyszerre, amit 35 másodperc alatt el tud lőni. Ha mind a harminc megvan még, a 12400 darab lőszer arra sem elég, hogy az összeset feltöltsék. Ez nem mennyiség és mégis ezen veszekszik két ország. Európa hadseregei teljesen felkészületlenek egy háborúra.
Reszelő Aladár
2022. november 03. 18:06
Van pár megoldás a helyzetre: - az érintett cégek azonnali felvásárlása és a gyártási kapacitás azonnal Németországba költöztetése, a költségeket a német (európai) adófizetők állják - Svájc azonnali lerohanása. Ez egy demokratikus háború lenne egy másik NAGYOBB cél elérése végett - egyszerűen ráhúzni ezt is Magyarországra az egészet: feleslegesen adnák, mert mi úgysem engedjük át a határon Ez utóbbi tűnik a legolcsóbbnak és a legkényelmesebbnek is minden fél számára.
Most80
2022. november 03. 08:00
"Teljesen érthetetlen" - Kiesewetter úr netán egy alja, háborúpárti gazember? Csak kérdezem! Ha valaki egy kicsit is semleges akar maradni, rögtön jönnek a vérgőzös eszelősök, hogy belerángassák az össznépi pusztulásba. Legfőbb érvük kb. a csehkatalin-i "így érzem" - ez náluk kőkemény fundamentum...
vip era
2022. november 03. 06:14
A lőszergyártó semlegességre hivatkozik.Olyan ez mintha a kurva felháborodna hogy megdugták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!