Megszavazta az amerikai szenátus az azonos neműek házasságát megerősítő törvényjavaslatot

2022. november 30. 14:50

A testület 61:36 arányban fogadta el a törvényjavaslatot, amelyet 12 republikánus párti szenátor is támogatott, a javaslat jóváhagyásához 60 igen szavazatra volt szükség.

2022. november 30. 14:50
null

Megszavazta az amerikai szenátus kedd éjjel az azonos neműek házasságának szövetségi szintű elismerését megerősítő törvényjavaslatot, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.

A szűkszavúan megfogalmazott törvényjavaslatot – amely arra kötelezi a szövetségi kormányzatot, hogy minden olyan házasságot ismerjen el törvényesnek, amelyet legálisan kötöttek az adott amerikai államban – garanciának szánják arra az esetre, ha a legfelsőbb bíróság az azonos neműek házassága ellenében döntene. A törvény azonban nem tiltja meg az államoknak, hogy megakadályozzák az azonos neműek házasságát az adott tagállamban,

ha a legfelsőbb bíróság lehetővé teszi ezt számukra. 

A szenátus 61:36 arányban fogadta el a törvényjavaslatot, amelyet 12 republikánus párti szenátor is támogatott. A javaslat jóváhagyásához 60 igen szavazatra volt szükség; egy demokrata és két republikánus párti szenátor nem vett részt a voksoláson. Hasonló, de nem teljesen azonos szövegű törvényjavaslatot fogadott el az amerikai képviselőház is az év során, amelyet akkor 47 republikánus párti képviselő is támogatott. A képviselőház várhatóan a jövő héten hagyja jóvá a mostani szenátusi változatot, amely

Joe Biden amerikai elnök aláírását követően emelkedhet törvényerőre. 

Az amerikai legfelsőbb bíróság júniusban eltörölte a Roe kontra Wade-ügyben 1973-ban hozott, az abortuszhoz való jogot szövetségi szinten biztosító legfelsőbb bírósági döntést. Akkor Clarence Thomas legfőbb bíró a döntést támogató véleményében kifejtette, hogy a bíróságnak meg kellene fontolnia más, egyéni szabadságjogokat biztosító legfelsőbb bírósági döntések visszavonását is, beleértve az azonos neműek házasságával kapcsolatban 2015-ben hozott döntést.

(MTI)

Nyitókép, fotónk illusztráció: Andrew M. Cuomo, New York állam kormányzója (k) és barátnője, Sandra Lee (k, balra) a 49. alkalommal tartott évenkénti New York-i melegfelvonuláson 2018. június 24-én. A rendezvény a nagyváros Stonewall Inn melegbárjában 1969 júniusában tartott rendőrségi razzia kiváltotta tüntetéseknek állít emléket. (MTI/EPA/Porter Binks)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. november 30. 16:41
Klottgatyában szabad-e pingpongozni a Fehérházban ?
FAdamus
2022. november 30. 16:22
A normalitást demokratikusan nem lehet az USA-ba visszahozni, mert a Republikánus párt legalább fele is a háttérhatalom embere.
letsgobrandon
2022. november 30. 16:12
ezért kár volt kiírtani az őslakosokat
dezilluzionista
2022. november 30. 16:01
Alap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!