Újabb óriási összegű pénzügyi támogatást adott az EU Ukrajnának

2022. december 14. 19:16

Ezen intézkedések célja az ország ellenállóképességének és gazdasági stabilitásának megerősítése.

2022. december 14. 19:16
null

Az Európai Bizottság további 500 millió euró összegű rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának, a pénz az 5 milliárd euró összegű rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatás (MFA) utolsó részletét jelenti – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Unió júniusban hagyta jóvá az Ukrajnának szánt makroszintű hitel folyósítását, amely az ország ellen zajló háború okozta finanszírozási szükségleteket hivatott fedezni. A folyósítás azt követően valósulhatott meg, hogy az Európai Bizottság kedvezően értékelte az október 3-án aláírt egyetértési megállapodásban elfogadott hét strukturális politikai intézkedés Ukrajna általi végrehajtását.

Ezen intézkedések célja az ország ellenállóképességének és gazdasági stabilitásának megerősítése, az üzleti környezet javítása, a jogállamiság és a kormányzás megerősítése, valamint Ukrajna energiabiztonságának szavatolása.

A támogatást rendkívül kedvezményes hitelek formájában bocsátották Ukrajna rendelkezésére,

lejárata hosszabb futamidejű, mint a szokásos makroszintű pénzügyi támogatások esetében.

A szolidaritás jeleként az uniós költségvetés fedezi a kölcsönök kamatait – közölték. Az orosz-ukrán háború február 24-i kezdete óta Ukrajnának folyósított makroszintű pénzügyi támogatás teljes összege a szerdai kifizetéssel együtt eléri a 7,2 milliárd eurót. Az Európai Unió az elmúlt kilenc hónapban összesen több mint 19,7 milliárd eurós pénzügyi, költségvetési és humanitárius segélyt mozgósított Ukrajna számára.

(MTI)

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. december 15. 16:49
Az EU-nak ez a vége. A helyzet hasonlít a második világháború előttire. Európa totálisan el van adósítva,a hitelt pedig azok adják akik az ukrajnai háborút finanszírozzák. A kör itt bezárult. Innentől kezdve Európa úgy táncol,ahogy Sorosék muzsikálnak. Bravó: Európában egyetlen gerinces politikus nem akadt,aki ki merte volna mondani,hogy NEM,nem finanszírozzuk,az ukrajnai háborút. Szégyen,és gyalázat.
Vakfolt
2022. december 15. 09:36
Egy helybesírás ellenőrzést csak nem ártana deploy előtt lefuttatni..
pipa89
2022. december 14. 22:04
I D I Ó T Á K !
nempolitizálok
2022. december 14. 21:54
Ebből vajon mennyit oszthatnak vissza az ukránok? Mert az amerikaiból igen rendesen. Ilyen nekünk is jól jönne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!