Podoljak a hvg-nek: „Ma Ukrajna Európa szíve, itt megélhető, milyen az emberi élet valódi természete”

2022. december 22. 09:50

Zelenszkij főtanácsadója szerint Ukrajnában „egyenes adásban lehet követni, ahogy egy új típusú Európa születik, ahol az értékek nem csupán hangzatos szavak, de cselekvő valóság”.

2022. december 22. 09:50
null

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki főtanácsadó interjút adott december 9-én Rácz Erzsébet dokumentumfilmesnek. „Ma Ukrajna Európa szíve, és itt megélhető, milyen az emberi élet valódi természete. Egyenes adásban lehet követni, ahogy egy új típusú Európa születik, ahol az értékek nem csupán hangzatos szavak, de cselekvő valóság” – fogalmaz a beszélgetés elején a politikus.

Zelenszkij jobbkeze elárulta, nem számítottak ilyen mértékű „invázióra”. Mint mondta, elképzelhetetlen volt, hogy az Orosz Föderáció teljes körű csapást indítson Ukrajna ellen. „Szeretném, ha európai partnereinknek és barátainknak nem lennének illúzióik. Abban a hiszemben élnek, hogy léteznek szabályok, amelyek szerint senki nem törhet rájuk az otthonukban következmények nélkül” – fogalmaz Podoljak, majd hozzáteszi: az Orosz Föderáció megmutatta, mit gondol e szabályok betartásáról.

Könnyű valamelyik berlini, bécsi vagy budapesti étteremben arról beszélgetni, hogy Ukrajna miért nem adja fel.

Elvégre akkor lenne áram, víz, fűtés, és nem halnának meg sok ezren. Szeretnék ezeknek az embereknek a szemébe nézni és megkérdezni: felfogtátok, hogy nem volt esélyünk a túlélésre? Megöltek volna minket mindannyiunkat. Mind meghaltunk volna” – mondja Podoljak. Aláhúzza:

Putyin egy sorozatgyilkos. Semmi racionális oka nincs arra, hogy tárgyaljon bármiről. Csak irracionális vágya van arra, hogy leszúrjon téged

Ezt el kellene fogadnunk? Félnünk kellene dramatizálni a helyzetet? Fel kellene adni az ellenállást?” – kérdezi a főtanácsadó.

Az amerikai befolyásról Podoljak azt mondta: Zelenszkij elnöksége alatt Ukrajna szabad, szuverén akarattal bíró állammá vált. Szerinte furcsa sztereotípia, hogy az Egyesült Államok bárkire is rá akarna erőltetni valamit. „Ez nem igaz” – hangoztatja.

Oroszország már február 24-én reggel vesztett, csak még nem vette észre

– véli az ukrán politikus. Szerinte amikor a háború elkezdődött, az Orosz Föderáció úgy gondolta, hogy senki sem fog ellenállni. „Ennél valószínűleg soha nem volt hülyébb ország, és nem is lesz a háborúk történetében” – jegyzi meg.

Nyitókép: Emin Sansar / Anadolu Agency / AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. december 22. 21:36
Engem boborján úr az érdekelne, hogy mi lett a hirtelen jóemberkedő muzsikusokkal, hol és hogy maradtak el a grátisz metrókoncertek. Esetleg nem maradt elég európaiérték amivel ki lehet fizetni a fellépést? Vagy európaiérték helyett dollárok kell nekik?
Pneumaticus
2022. december 22. 20:17
Ukrajna konkrétan NULLA db európai értéket tud felmutatni. A vezetők mind Amerika bábjai, akik beleterelik a saját népüket a húsdarálóba. Ezek a vezetők nem is léteznek, propagandából vannak felépítve, nem is valóságosak.
Kanóc
2022. december 22. 17:03
Meg a kurva anyádat.
KBA98
2022. december 22. 16:52
meg az anyád p...ja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!