Filmbe illő kémbotrány Németországban: az oroszoknak szivárogtatott a kettős ügynök a háború közepén

2022. december 28. 12:51

Hazaárulással vádolják a német hírszerzés egyik munkatársát, aki a gyanú szerint összejátszott az egyik orosz szolgálattal – úgy, hogy a németek nem is vették észre.

2022. december 28. 12:51
null
Greczula Levente László

Aki szereti az eseménydús, okosan megírt kémdrámákat, az ne nézze meg a Netflix karácsonykor megjelent minisorozatát, a Treasont. A kritikusok többsége legalábbis ezt javasolja. Szerintük a történet tele van hiányosságokkal és logikátlan fordulatokkal, amik élvezhetetlenné teszik az egészet. Azoknak, akiknek ilyesmire nincs igénye – a szerző szerint egyébként annyira nem rossz a Treason –, most egy németül beszélő, élőszereplős kémtörténetet ajánlunk.

Egy héttel ezelőtt a német szövetségi bűnügyi hatóság (Bundeskriminalamt – BKA) őrizetbe vette a német hírszerzés (Bundesnachrichtendienst – BND) egyik munkatársát,

akit azzal gyanúsítanak, hogy különösen bizalmas információkat szivárogtatott ki valamelyik orosz titkosszolgálat számára.

Egy társszolgálat figyelmeztette a németeket

A Carsten L.-ként emlegetett gyanúsított a BND technikai felderítési osztályán dolgozott, a munkája során pedig természetszerűleg hozzáfért olyan dokumentumokhoz, amiknek a tartalma államtitoknak számít. L.-t ennek megfelelően hazaárulással vádolják, jelenleg vizsgálati fogságban várja az ellene indítandó per kezdetét.

Azon túl, hogy egészen kínos, hogy a németországi politikai establishment teljes egészét tíz hónapja kollektív pszichózisban tartó ukrajnai háború közepén kiderül, hogy a BND egyik munkatársa éppen a patás ördöggel egy szinten kezelt Oroszországnak kémkedik Berlinben, a német szolgálattal szembeni politikai és nemzetközi bizalmat az a szerdán nyilvánosságra került információ sem erősíti, hogy a németek maguktól nem vették észre Carsten L. tevékenységét. A Spiegel információi szerint

a BND-t egy nyugati társszolgálat értesítette a soraiban működő kettős ügynökről,

miután olyan információkra bukkantak a szóban forgó orosz titkosszolgálatnál, amik egyértelműen csak a németektől származhattak.

A német hírszerzés belső vizsgálata Carsten L. mellett egy másik lehetséges kettős ügynököt is talált a rendszerben. Őt az tette gyanússá, hogy a szolgálati számítógépén megnyitott egy sor, az L.-lel szembeni nyomozás szempontjából releváns dokumentumot. A nyomozók azonban abból indulnak ki, hogy ez a második személy maga vélhetően nem kémkedett az oroszoknak, inkább arról lehet szó, hogy Carsten L. szerette volna ráterelni a gyanút.

Nem ez az első ilyen ügy a BND-nél

A BND elnöke szerint a jelenlegi, háborús helyzetben azért is különösen veszélyes, amit Carsten L. tett, mert

veszélybe sodorhatta a német szolgálat oroszországi ügynökeit és kontaktszemélyeit is

– ez pedig nem csak a tevékenységükre, hanem szélsőséges esetben az életükre is vonatkozik.

A német hírszerzés szempontjából azért is katasztrofális ez az ügy, mert aláássa a társszolgálatok BND-be vetett bizalmát. Így könnyedén elképzelhető, hogy a német szolgálat a jövőben ki-kimarad majd az információmegosztásból – ki lehetne biztos abban, hogy a németeknek kiadott értesülések nem landolnak utána közvetlenül az oroszoknál? Vagy éppen az amerikaiaknál: a Spiegel emlékeztet, hogy az utóbbi idők legsúlyosabb németországi kémbotránya kapcsán az derült ki, hogy a BND egyik munkatársa a CIA-nek és az oroszoknak is szivárogtatott a német szolgálattól – akkor többek között német ügynökök valódi neveit is megismerhették a konkurens titkosszolgálatok.

A nyitóképen: egy készenléti rendőr tükröződik a BND berlini székháza falán. Fotó: KAY NIETFELD / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patópál
2022. december 28. 17:20
A BND egy impotens gittegylet, Merkelt kénye-kedve szerint hallgatta le az NSA.
vasvaril
2022. december 28. 16:19
Valami Sorge-nak hívják...
Nehidd El
2022. december 28. 15:30
Remélem, hogy ez már a személyiségzavaros LMBTQ-aktivisták kényszeredett toborzásának az eredménye. Akik még azt sem tudják, hogy fiúk vagy lányok, azok miért tudnák, hogy épp ki szerződtette őket?
Csakegycsicska
2022. december 28. 15:17
Ebben mi a hír? Itthon a nagyfőni hallgattatta le a saját állampolgárait. Az sem érdekelte egyik fideszrajongó agyhalottat sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!