Tökéletes álfotókat készít a mesterséges intelligencia, és ez nagyon ijesztő

2022. december 17. 19:38

Senki sem érti, hogyan dolgozik a mesterséges intelligencia, de amit csinál, az elképesztő – írja a hvg.

2022. december 17. 19:38
null

A mesterséges intelligencia segítségével immár meghökkentően realisztikus fotókat és műalkotásnak tűnő képeket hoznak létre, és ez sokakat aggaszt, hiszen felvetődik a kérdés, ez ilyen hatással lesz ez az emberi kreativitásra – ezekkel a nyugtalanító gondolatokkal foglalkozik a Hvg, amely bemutat vadnyugati söntésekben üldögélő, elszánt tekintetű, napcserzett arcú cowboyokat, londoni utcákon álló, cilinderes urakat, kalapos hölgyeket a XIX. századi fotókon, amelyekkel a minap rukkolt elő Mario Cavalli fotográfus. 

A viktoriánus korai portréknak nemcsak a tűéles expozíció a közös jellemzőjük, hanem az is, hogy a szereplőik sosem léteztek, azaz fiktív személyek, a képeket egy mesterséges intelligenciára (MI) épülő képgenerátor algoritmussal, a Midjourneyvel készítette őket Cavalli, minden utólagos manipuláció nélkül.

A legnépszerűbb képgenerátorokkal – mint a DALL-E, a Stable Diffusion, az Artbreeder vagy az említett Midjourney – naponta 20 milliónál is több képet hoznak létre a felhasználók, és a végeredmény egyre illúziókeltőbb. Ezt a fejlődést az tette lehetővé, hogy az utóbbi években sikerült kombinálni a mélytanulás révén fejlődő mesterséges neurális hálózatokat a legjobb szövegfelismerő modellekkel. A technológia még mindig nem tökéletes: az algoritmus küszködik a helyes testarányokkal, és gyakran gabalyodik bele például az emberi kezek reprodukálásába. Mint Cavalli mesélte, az ő képein többször is hatujjú kezek vagy láb nélküli lovak jelentek meg.

Azt viszont senki nem tudja, mit kell mondani a gépnek, hogy tökéletes portrékat készítsen, az öntanuló MI működési elve még a készítői előtt is homályban marad. Csak annyi biztos, utasításokat, rövid leírásokat kell megadni, amelyek egy tömör mondatban foglalják össze, minek kell a képen szerepelnie.

Fotók: Mario Cavalli Facebook-oldala

 

Ilyenek lesznek az emberiség utolsó szelfijei a mesterséges intelligencia szerint

A mesterséges intelligencia fejlődése érdekes projekteknek ágyazott meg a vizuális műfajokban, írta a PC World , példaként hozva a Mindjourney nevű platform által generált képeket. Az algoritmusnak nemrég azt az utasítást adták, hogy képzelje el az apokalipszis idején készült utolsó szelfiket, az eredmény pedig hátborzongató lett: „üres szemüreggel bámuló, élőholtszerű alakok néznek ránk egy felperzselt, lángokban álló világból, amelyben látszólag már semmi sem maradt, ami valaha szép volt" - írta a portál.

 

Így néz ki a mennyország a mesterséges intelligencia szerint

A mesterséges intelligencia megalkotta az emberiség utolsó szelfijei után a mennyországot. A gép több rajzot készített, ami hasonló közel mindegyikben, az a légiesen könnyű aranydíszítések, a felhő motívuma, valamint a gigászi méretekkel rendelkező tornyok és fehér csuklyás alakok. Az algoritmusnak csupán azt az utasítást adták, hogy képzelje el, hogyan nézhet ki a mennyország.

 

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
18.0 fok
2022. december 18. 13:41
előre lebuktatja a mandiner a rogánminisztérium módszereit?
kiss.istvan770
2022. december 18. 13:30
Az univerzum és benne az ember nem digitális, nem két, hanem több és változó számú értékkel dolgozik. Jó közelítéssel analógnak minősíthető. A digitális technika pedig csak az előbbi szimulálására alkalmas. A két érték hiányosságait nagy kapacitással és sebességgel pótolja. Jelenleg az ember még az élővilág és benne az ember működését, a saját intelligenciáját sem érti. Az a valami amit ma mesterséges intelligenciának titulálnak az a valódi intelligenciához képest egy elfuserált hibahalmaz. Attól, hogy egy tanulási algoritmust teszünk egy gépbe, az csak egy információgyűjtő gép marad. Akár arra is megtaníthatjuk, hogy összefüggéseket találjon az információk közt, de ettől még csak egy gép marad, aminek semmi köze az intelligenciához. Ugyanakkor ezek a gépek hasznosak és károsak is lehetnek az emberiség számára. Élőben információt cserélhetünk a föld túloldalán lévő személyekkel. Néhány egyszerű példa a károsságára: Miközben információt cserélünk, az információinkat gyűjtik, feldolgozzák, és "ismeretlen" emberek következtetéseket vonnak le belőle, amivel a médián keresztül visszaélnek, befolyásolnak bennünket. Amikor telefonszámot vásárolunk, akkor az állam számára meg kell adnunk a személyi adatainkat, ez teljesen törvényes és indokolt, mert a bűnüldözéshez szükség van rá. Normális esetben az állam csak bűncselekmény gyanús személyek ellen használja fel. Az adatainkat viszont nem közvetlenül az állam képviselőinek adjuk át, hanem multi cégeknek, akiket a törvények hidegen hagynak, automatikusan visszaélnek vele. Aki egy internetes alkalmazásnak (facebook, twitter, google, stb.) átadja a telefonszámát, az minden személyes adatát, világnézetének minden részletét, lakhelyét, vagyoni helyzetét, születési helyét, évét, anyja nevét, családtagjainak kilétét átadja a multi cégek hálózatának, egy a világot irányítani akaró milliárdos maffiának.
Lakat1983
2022. december 18. 13:23
Kurva kemény lehet az a mesterséges intelligencia, amelyik még az emberi kéz ujjait sem képes hiba nélkül megszámolni.
vérgőz
2022. december 18. 12:45
Ujjuj! Kicsit tul sok az ujj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!