Német lap: A lengyel kormánypárt azért akar háborús kártérítést, mert kell nekik az ellenségkép

2023. január 05. 11:55

A Die Welt véleménycikkében arról ír, hogy teljesen képtelen gondolat, hogy Németország kártérítést fizessen a második világháborúban történtek miatt.

2023. január 05. 11:55
null

Varsó becslései szerint a náci Németország által a második világháború során Lengyelországnak okozott veszteségek értéke eléri a 6200 milliárd zlotyt (532 ezer milliárd forintot).

Mint arról lapunkban beszámoltunk, Németország visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó legutóbbi lengyel kormányzati kérést.

Berlin egy lengyel diplomáciai jegyzékre válaszul leszögezte: a kérdést lezártnak tekinti – jelentette be a lengyel külügyminisztérium kedden.

Jacques Schuster a Die Welt főkommentátora a témában írt véleménycikkében arról ír, Varsó azért erőlteti az ügyet, mert nincs meg ellenségkép nélkül.

– írta Schuster, aki szerint az elmúlt évtizedekben beleivódott a németekbe a II. világháborús események miatti felelősség, ezért aljas dolognak tartja, hogy a PiS szerint Berlin elfelejtette a lengyelek szenvedéseit. 

A német vezetés azért is zárkózik el a jóvátétel megfizetésétől, mert akkora összegről van szó, hogy az Európai Unió legnagyobb nettó befizetője annyira meggyengülnek, hogy az egész nemzetközösséget veszélyeztetné. 

Jacques Schuster szerint a lengyel kormánypárt Európa hatalomra éhes urainak állítja be a németeket, mert így a saját népét akarja elkábítani. 

– fogalmazott az újságíró, aki azzal zárta cikkét, hogy a múlt azonban nem szolgálhat fegyverként.

Nyitókép: Jens Schlueter / AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. január 05. 18:49
Már kaptak kártérítést bőven. Lengyelország nyugati felét.
JoOnny
2023. január 05. 15:43
Majd írjátok meg ezt akkor is, amikor az ukránok követelik ugyanezt az oroszoktól!
sorivo4
2023. január 05. 14:45
Kell nekik a pénz a hasonlók megelőzésére. Mert Németországban sem bízhatnak. Csak ha megadja ezt nekik. Ha nem, akkor ellenük kell fegyverkezniük. És az sokkal többe kerül majd Németországnak is. Németország nem uralhatja Európát csak a kelet-európai államokkal együtt és közreműködésével. Erről szól ez az egész. Békét kötünk vagy háborúzunk egymással.
igort
2023. január 05. 14:09
szerintem csak a nekik járó eu-s pénzeket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!