Érkeznek a frontra az új orosz harci eszközök – ezek lennének Putyin aduászai? (VIDEÓK)

2023. február 18. 12:44

A Portfolio cikke szerint csupán propagandacélokat szolgálnak az Armaták, Terminatorok.

2023. február 18. 12:44
null

Akkor, amikor majd egy éve Oroszország megtámadta Ukrajnát, sokan értetlenül nézték a frontról érkező felvételeket, melyeken nyomát sem lehetett látni az olyan, elméletileg csúcskategóriás fegyvereknek, mint a T-14 Armata harckocsi, a SzU-57-es vadászbombázó, vagy a BMPT Terminator harckocsitámogató páncélos, írja elemzésében a Portfolio. A portál újságírója azonban hozzáteszi, a konfliktus elmúlt heteiben úgy tűnt, hogy ezek a fegyverek is elkezdtek megjelenni a frontvonalakon; de,

hogy milyen előnyöket vár tőlük Moszkva, továbbra is találgatás tárgya.

A legújabb tank

Mikor a 2015-ös Győzelmi Napi parádén először megjelentek, nem túlzás azt állítani, hogy a T-14-es harckocsik meglepték a nyugati katonai szakértőket. A modernnek tűnő járművek kialakítása, felszereltsége sokkal jobban emlékeztetett a még nyugaton is csak tervezőasztalon lévő páncélosokra, mint az orosz katonai doktrínában addig elsőbbséget élvező kisebb méretű, olcsóbb harckocsikra, mint például a T-90.

A legújabb vadászgép

A SzU-57-es az Armatákhoz hasonlóan ugyancsak meglepetést okozott; 2021-es rendszeresítésével Moszkva is egy olyan, minden időjárási körülmények között bevethető, multifunkciós, ötödik generációs harci repülőgéphez jutott, amelyet mindaddig csak az Egyesült Államok (F-22, F-35) és Kína (Csengdu J20-as széria) gyártott.

És a Terminator

A fentiekkel szemben a Terminator becenévre keresztelt BMPT harckocsitámogató harcjármű világszinten új megközelítést képviselő fegyver: a hivatalos orosz doktrína szerint a Terminatorok feladata első sorban az, hogy városi környezetben támogatást nyújtsanak az ilyen helyzetekben egyébként rendkívül sebezhető harckocsiknak.

Propagandacélokat szolgálnak

Mind az Armaták, mind a SzU-57-esek rendkívül drága fegyverek,

Oroszország gyártókapacitása pedig véges, írja a portál.

A rendelkezésre álló információk szerint Moszkva kevesebb mint ötven T-14-essel rendelkezik ez a szám pedig egyszerűen túl alacsony ahhoz, hogy a front több szakaszán is áttöréseket érjenek el a bevetésükkel. A vadászbombázók helyzete hasonlóan szerény: huszonegy darab repülőt állíthattak szolgálatba.

A BMPT Terminatorokból Moszkva 2022-ig több mint háromszáz darabra adott le rendelést, ám úgy tűnik, hogy ebből eddig megközelítőleg tíz jármű került legyártásra. Ezeket a fegyvereket a Kreml már biztosan a frontra vezényelte, hiszen videó is készült arról, hogy az ukrán csapatok egyet megsemmisítettek, emlékeztetett a cikk.

Az újságíró úgy összegzett, a modern fegyverek bevetésével Moszkvának nem hadászati céljai vannak. (Lásd: Armaták, Terminátorok.) Sokkal inkább propagandacélokat szolgálnak az eszközök. „Ettől függetlenül látható, a legmodernebb orosz fegyverek problémái első sorban nem a technikai problémákból adódnak,

 

Nyitókép: AFP 

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bonafidesupraman
2023. február 23. 20:51
Most olvastam hogy a ruszkik bevetik Bahmutnál a trójai falovat négyszögletes hangnélküli tojpedóval...
putyliorkok
2023. február 19. 07:06
Tízezerszámra kapják az ukránok a Javelineket ez a megoldás az ork csúcstechnikára:D
Akitlosz
2023. február 19. 00:20
"Propagandacélokat szolgálnak Mind az Armaták, mind a SzU-57-esek rendkívül drága fegyverek, Oroszország gyártókapacitása pedig véges, írja a portál." Ezért kell bizonyítaniuk, hogy mások is akarjanak belőlük és akkor érdemes és lehet növelni a gyártókapacitást. A német Hiúz páncélos magának Németországnak nem kell, az tartja életben, hogy Magyarországnak és másoknak kell.
Akitlosz
2023. február 19. 00:10
"A rendelkezésre álló információk szerint Moszkva kevesebb mint ötven T-14-essel rendelkezik ez a szám pedig egyszerűen túl alacsony ahhoz, hogy a front több szakaszán is áttöréseket érjenek el a bevetésükkel." Na és az hol van előírva, hogy egy áttöréshez csak egy típust szabad használni? Attól még nyugodtan bevethetnek akár több száz páncélost is, hogy csak néhány Armata van közöttük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!