Köztéri megfigyelőrendszerrel ellenőriznék a fejkendőviselést Iránban

2023. február 03. 20:27

Szabálysértés esetén először szöveges üzenetben figyelmeztetnék a nőket.

2023. február 03. 20:27
null

Az eddigi gyakorlatnál fokozottabban, a közúti közlekedésben már alkalmazott videókamerás megfigyelőrendszer segítségével ellenőriznék az iráni hatóságok a nőkre vonatkozó fejkendőviselési kötelezettség betartását – jelentette pénteken az Etemad című lap.

Iránban az iszlám törvények szerint a nőknek kötelező legalább hidzsábot viselniük,

azaz fejkendővel eltakarni a hajukat, és hosszú, bő ruhát is, hogy alakjuk ne legyen kivehető.

A parlament igazságügyi bizottságának javaslata szerint szabálysértés esetén először szöveges üzenetben figyelmeztetnék a nőket, az ismételt jogsértéseket azonban már pénzbírsággal büntetnék.

További „reformokat” emlegetnek

Az Etemad január elején már beszámolt az öltözködési előírások megsértésének szigorúbb büntetésére irányuló „reformokról”. A büntetési tételek sorában akkor a közmunkát, az átnevelőkurzusokat, az ország elhagyásának tilalmát, a munkavállalás korlátozását és pénzbírság kiszabását szorgalmaztak az illetékes hatóságok.

Irán nagyvárosaiban több mint négy hónapja tüntetnek az elnyomó teokratikus rezsim ellen. A tüntetéshullámot egy iráni kurd nő, Mahsza Amini rendőrségi őrizetben bekövetkezett halála váltotta ki. A 22 éves nőt a szigorú öltözködési szabályokat betartató erkölcsrendészet állította elő a hidzsáb nem megfelelő viselése miatt. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, kómába esett, és három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.
Halála óta az utcákról eltűntek a hírhedt erkölcsrendészek. Sok iráni nő megtagadja a fejkendőviselést, miközben bírálóik arra panaszkodnak, hogy az újabb szigorításnak nincsen társadalmi támogatottsága.

Halála óta az utcákról eltűntek a hírhedt erkölcsrendészek. Sok iráni nő megtagadja a fejkendőviselést, miközben bírálóik arra panaszkodnak, hogy az újabb szigorításnak nincsen társadalmi támogatottsága.

(MTI)

Nyitókép: Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2023. február 04. 13:07
Egy iszlám szakértő megmagyarázhatná, hogy mi a különbség a siíta meg a szunnita iszlám között. Azért kérdezem, mert a török filmekben a nőkön és a férfiakon is alig van ruha, az irániak meg még a hidzsábot sem vehetik le. Valaki érti ezt?
Xplorator
2023. február 04. 11:25
Ez a társadalom, még javában virágozni fog, amikor Európára és az USA-ra már rég nem fog senki sem emlékezni.
Zolotarjov
2023. február 04. 10:36
Hamarosan az EU-ban is eljuthatunk ugyanide..:)))
lurker
2023. február 04. 08:58
Ez van. Senkinek semmi köze hozzá, hogy mit művelnek Iránban. Lehet, hogy fejkendőt kell viselniük, ami természetesen szörnyű. Viszont nem késelik őket halálra gettóniggerek, az óvodáikba nincs LBGT agymosás, és nem árulnak drogokat minden utcasarkon. A nyugat semmivel sem jobb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!