A német liberálisok hivatalos nyelvvé szeretnék tenni az angolt

2023. február 10. 20:08

Az Euronews tudatta, hogy azért javasolják, mert a világ negyedik legnagyobb gazdaságával rendelkező Németország igen komoly munkaerőhiánnyal küzd.

2023. február 10. 20:08
null

A német kormánykoalíció legkisebb pártjának, a liberális FDP-nek a politikusai kidolgoztak egy új konstrukciót a munkavállaláshoz szükséges Chancenkarte átalakításához. Javaslatuk szerint már nem várnák el a magas szintű német nyelvtudást a dokumentum megszerzéséhez, a német hivatalokban pedig hivatalos nyelvvé tennék az angolt – tájékoztatott pénteken az új hírről az Euronews.

A lap arról is értesített, hogy az új intézkedéstől azt remélik a liberálisok, hogy azok a képzett munkások is el tudnának helyezkedni Németországban,

akik eddig hiányos némettudásuk miatt ezt sok esetben meg sem próbálták.

Innentől fogva a munkavállalók angol nyelven is beadhatnák kérvényeiket, míg a hivatalokban is intézhetnék angolul az ügyeiket.

A javaslatnak szép számmal vannak ellenzői is. A lap közölte, hogy például a türingiai tartományi parlament egyik konzervatív képviselője azt nyilatkozta, hogy a társadalmi integráció központi elemének továbbra is a német nyelvtudásnak kellene maradnia. Az elképzelést elsősorban az egykori NDK tartományaiban kezelik fenntartásokkal, hiszen az ottani idősebb korosztály nem angolul, hanem oroszul tanult annak idején az iskolában.

Az Euronews tudatta, hogy a világ negyedik legnagyobb gazdaságával rendelkező

Németország igen komoly munkaerőhiánnyal küzd.

2022-ben átlagosan 844.000 betöltetlen pozíció volt az országban, a legtöbb az informatikai, gyógyszeripari és mérnöki szektorokban. 

Nyitókép: WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Proxima Centauri
2023. február 11. 12:18
A nagyhal megeszi a kishalat. Evolúció Sejkszpír előbbutóbb lenyomja gőtét. Meinetwegen... De a szalontai aranyat is... Evolúció. De Romhányit is... Ez viszont katasztrófa... A dolgok rendje néha nem fair.. Entschuldigung: nicht korrekt.
lendvaiildiko
2023. február 11. 09:37
A SZÉKELY BÁCSI KIOKTATJA A NÉMET TURISTÁKAT! https://www.youtube.com/watch?v=cX52p68acj4 Bár más alkalomból készült, de ideillő szuper film.
lendvaiildiko
2023. február 11. 08:26
Célszerűbb lenne az arab nyelv hivatalossá tétele. A török pedig masodik nyelv lehetne. Ebben nincsenek nyelvtani nemek, megoldódna a törökkel a genderkedés is.
lendvaiildiko
2023. február 11. 08:26
Célszerűbb lenne az arab nyelv hivatalossá tétele. A török pedig masodik nyelv lehetne. Ebben nincsenek nyelvtani nemek, megoldódna a törökkel a genderkedés is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!