Amerikai szakértő: az USA csak egy kormányváltás után lehet béketeremtő erő

2023. március 01. 06:09

Shea-Bradley Farrellt, a Counterpoint Institute amerikai republikánus think-tank vezetőjét, az Alapjogokért Központ új vezető kutatóját Magyarország transzatlanti szövetségben elfoglalt helyéről kérdeztük.

2023. március 01. 06:09
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Tavaly a texasi CPAC-en Orbán Viktor magyar miniszterelnök kifejtette, hogyan tudott a magyar konzervatív mozgalom hosszú időn át hatalmon maradni. Van ennek a stratégiának bármiféle haszna az amerikai konzervatív mozgalom számára?

Igen. Az egyik igen fontos pont az, hogy a nemzeti érdeket kell a külpolitika fókuszában tartani. Ez volt a trumpi külpolitika alapja is,

Miben látja a tavaly novemberi amerikai félidős választásokon republikánus szemszögből kissé csalódást keltő eredmény főbb okait?

A motiválatlan republikánus bázis és az arizonai Maricopa megyében történtekhez hasonló demokrata szavazómegfélemlítési műveletek kombinációjában.

Fenyegetésként vagy erőforrásként fogja fel a kisebb európai szövetségesek nemzeti szuverenitását a transzatlanti szövetség számára?

Ez a szövetségünk legnagyobb erőforrása. Minden tagállam beadja a közösbe egyéni identitását, amely a szövetséget erősebbé teszi, és egymásra is fékként, ellensúlyként hat.

Mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, Magyarország próbálja egyszerre elítélni Oroszország aggresszióját, és kitartani azon stratégiai döntése mellett, hogy nem adja fel az orosz olajat, gázt és atomenergiát addig, amíg az elérhető. Ön oroszpártinak tekinti-e ezt az álláspontot?

Én ezt az álláspontot pragmatikusnak tekintem, egyben szükségesnek Magyarország túléléséhez,

amely függ az orosz energiától, és nem tud ezen a függőségen olyan gyorsan változtatni, ahogy azt az EU szeretné. Az amerikai konzervatív mozgalom jórészt nem érti a probléma komplexitását és magyarországi leágazódásait. De tanulmányozzák, és én is igyekszem hirdetni az igét.

Lát bármi esélyt arra, hogy az Egyesült Államok a háborúban béketeremtő erő legyen, ne pedig a további eszkaláció gerjesztője?

Nem, egy kormányváltásig nem. Ugyanakkor én és intézetem, a Counterpoint Institute a legmagasabb szinten tárgyalunk és dolgozunk a konzervatív mozgalom vezetésével azon,

hogy az Egyesült Államokat rábírjuk az azonnali tűzszünet és béketárgyalások szorgalmazására.

Lengyelország és Magyarország példájából világos, hogy ma az Európai Unióban a nemzetek politikai elszigeteltséget és jelentős pénzügyi nyomást kockáztatnak, ha nyíltan szuverenista politikát folytatnak. Milyen stratégiát javasol ezen országoknak?

Hogy továbbra is álljanak ki a szuverenitásuk mellett, és dolgozzanak az EU saját jogi és szakpolitikai keretrendszerén belül nemzeti érdekeik képviseletéért.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzkeptiKUSS
2023. március 01. 18:14
Természetesen ugyan úgy nem tudják, mint 2 hónappal ezelőtt, de a bedobott hír alkalmas Kína nimbuszának rombolására. Már Kína a kemény ellenpólus!
pipa89
2023. március 01. 09:29
Az EU-t be kell perelnünk kamatos kamatra, a felvett pénzek hitelkamataira, szóval az összes ki nem fizetésből eredő plusz költségünkre. Ennyi.
Gyzoltan
2023. március 01. 08:23
"Amerikai szakértő: az USA csak egy kormányváltás után lehet béketeremtő erő" Bekerítve vagyunk szakértőkkel, már mindnyájunk azok vagyunk, lettünk... Így mint avatott szakértő azon a véleményen vagyok, hogy az USA csakis egy megváltást hozó, nagyon kegyetlen polgárháború árán válhat a világban elfogadottá... Az attak, a terror, a hódítás, a megszállás nem azonos az elfogadottsággal! Magyarország is a megszállás kapcsán felvonulási területté, közvetlen célponttá vált..! -de nyugi, Gyurcsányék alatt már Ukrajnában harcolhatnánk mi is...
B_kanya
2023. március 01. 08:20
Adott egy vén szenilis, régebben éles és kegyetlen kedves vezető, akit nem lehet kritizálni. Adottak a gazdasági és szociális problémák. Adott az erővel összetartott, minimum undorodó szövetségesi rendszer. Adott az afganisztáni fiaskó. Adott egy emberidegen, már a családokban beférkőző ideológia. És adott talán az évszázad ipari katasztrófája, de eltitkolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!