Amerikai lap: Az EU egy mesterséges konstrukció, amelyet csak az amerikai befolyás tart fenn

2023. április 11. 10:40

Ha valami, akkor az ukrajnai háború megmutatta, hogy az Európai Unió mennyire erőtlen szereplő, írja az American Conservative.

2023. április 11. 10:40
null

Egyértelművé váltak az ellentétek a NATO-n belül, írja az American Conservative. Az Egyesült Államok, Németország és Magyarország egyértelműen szembekerült Lengyelországgal és a balti államokkal Ukrajna NATO-tagságának kérdésében – idézi a Financial Timest az American Conservative című magazin.

A megosztottság egyértelművé vált a NATO külügyminisztereinek legutóbbi brüsszeli találkozóján, melyre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztetései közepette került sor, miszerint csak akkor vesz részt a csúcstalálkozón, ha valós lépések történnek országa NATO-tagsága felé. A lap szerint

ironikus, hogy a Biden-kormányzat ebben a kérdésben éppen Orbán Viktor Magyarországával került egy oldalra,

miután kizárta Magyarországot az úgynevezett „demokrácia-csúcstalálkozóról”. Az American Conservative szerint azért ellentmondásos az Egyesült Államok külpolitikai retorikája, mivel nem biztos globális szerepében. Washington abban se biztos, hogy meddig támogassa Ukrajnát: a végső győzelemig, vagy csak addig amíg számukra kellő mértékben meggyengítik Oroszországot. Az American Conservative szerint Washington külpolitikáját gyakran illetik „birodalmi” jelzővel pejoratív értelemben, ami a lap szerint egy hibás megközelítés ugyanis a történelem során a birodalmak okosabb külpolitikát folytattak, mint az ideológiájukat exportálól „forradalmi nagyhatalmak”. Az Egyesült Államok viszont egyre inkább az utóbbira hasonlít.

Nem racionális és távolságtartó külpolitikát folytat, hanem állandóan hisztérikus és „keresztes hadjáratokat indít”.

Az amerikai külpolitika Washington ideológiájának érvényesítésére épül, ami azon alapszik, hogy külföldön állandó forradalmakat szorgalmaznak. A lap szerint emiatt az Egyesült Államok gyakran saját retorikája csapdájába esik, olyannyira, hogy képtelen hangosan kimondani olyan dolgokat, amelyek józan ésszel érthetőek, de ellentétben állnak az ideológiájával. A gyakorlatban az Egyesült Államok egyértelműen vonakodik a NATO további bővítésétől, különösen olyan régiókban, amelyeket a magasztos és elvont eszmék ellenére nem létfontosságúak Washington számára.

Ezt azonban képtelen hangosan kimondani, mert az a NATO-ról, valamint az Európai Unióról alkotott kép összeomlásához vezetnének. A lap szerint Európa soha nem volt sem egységes, sem szabad, és a modern

Európai Unió egy mesterséges konstrukció, amelyet csak az amerikai befolyás tart fenn.

Az Egyesült Államok nélkül nincs EU. Európának olyan független külpolitikára van szüksége, amely a független nemzetállamoktól és az egykori európai nagyhatalmaktól származik.

Ha valami, akkor az ukrajnai háború megmutatta, hogy az Európai Unió mennyire erőtlen szereplő. A NATO eközben mára egy bürokratikus behemót lett, amelyet nemcsak a saját növekedése tart fenn, hanem egyre kevésbé tudják ellenőrizni a tagállamok beleértve az Egyesült Államokat is – írja az American Conservative. 

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2023. április 12. 06:16
Az American Conservative a 2002-ben alapított American Ideas Institute által kiadott folyóirat. Eredetileg havonta kétszer, 2009 augusztusában havi megjelenésre csökkent, 2013 februárja óta pedig kéthavonta jelenik meg 5000 példányban." Naggggyon komoj lap:))) A migráncs ron Dréher lapja
roughneck
2023. április 11. 19:28
Nem kell idegeskedni! Ursula majd rendbeteszi a dolgokat es Europa ismet nagy lesz mint fenykoraban! :-)
MZperXXL
2023. április 11. 17:52
"Az amerikai külpolitika Washington ideológiájának érvényesítésére épül, ami azon alapszik, hogy külföldön állandó forradalmakat szorgalmaznak." Itt a lényeg; erről szóltak/szólnak a konfliktusok Ukrajnában, Szíriában, és korábban Irakban, Afganisztánban, Líbiában stb. Ezért csesztetnek bennünket is, meg a többi EU-s országot is; ezért támogatják a normalitást lázító mozgalmakat szerte a világon.
savrena
2023. április 11. 14:26
"Európának olyan független külpolitikára van szüksége, amely a független nemzetállamoktól és az egykori európai nagyhatalmaktól származik." Hogy nekem ezt egy amerikai újságban kell olvasni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!