A neves brit történész szerint Putyin nem a Szovjetunió terméke, neki a szláv ortodox birodalom a fontos

2023. június 22. 19:18

Ön egyetért Anthony Beevorral? Szavazás a cikkben!

2023. június 22. 19:18
null

A Die Weltnek nyilatkozott Anthony Beevor, a XX. század elismert szakértőjének brit történész.

A hvg által szemlézett beszélgetésben Beevor elmondta: kizártnak tartja, hogy olyasfajta népmozgalom buktassa meg Putyint, mint amilyen az 1917-es forradalom volt, azt meg Európa szempontjából egyenesen kívánatosnak tartja, hogy ne robbanjon ki polgárháború.

A történész azzal magyarázta az orosz katonák által elkövetett bűncselekményeket, hogy arrafelé a közkatona sem a cári, sem a kommunista időkben nem volt ember az elöljárói szemében, így az elfoglalt területeken engedik szabadjára a dühüket.

Az interjú egyik legérdekesebb részében Beevor kijelentette: tévedés, ha Putyint bárki a Szovjetunió produktumának tartja.

Az ideológiája ugyanis a fehérekhez vezet vissza, neki a szent szláv ortodox birodalom a fontos. Ideértve, hogy ennek érdekében ellenőrizhesse a szomszédos országokat. A Kremlben is a cári birodalom kettős arany sasfejét látni, nem a sarlót-kalapácsot.

Hogy az elnököt eltakarítsák az útból, arra leginkább az elitnek van esélye, már ha az úgy látja, hogy meg tudja tartani a hatalmat a palotaforradalom után. A biztonsági apparátus keményen fogja a népet. A fiatalok inkább próbálnak külföldre jutni, illetve elfordítják a fejüket, nehogy bajuk legyen. Ily módon viszont nem várható népfelkelés.

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. június 23. 13:46
A Szovjetunió is a szláv orosz birodalom terméke volt. Ahogy a himnuszuk mondta: "szplatila na veki velikaja Rusz". Szóval az orosz (tagállam) a nagy, ő szarta az egész Szovjetuniót.
zolizolizoltan
2023. június 23. 12:59
A fasizmus: az oligarchia összefonódása a politikai hatalommal. Ilyen értelemben Oroszországban fasizmus lenne. De nem ilyen fekete-fehér Oroszország politikai felépítménye. Az államhatalom kétségkívül fasiszta. Az orosz nép azonban nem fasiszta, hanem inkább náci. Az orosz "élettér" bővítésének hívei, a szomszédai katonai legyilkolását azzal indokolják, hogy ott oroszok élnek. Ez a hitleri náci terjeszkedés ideológiája volt. Az orosz nép a kommunizmusból örökölte a nemzeti gőgöt és felsőbbrendűségi érzést. Kivételes birodalomnak tartják az országukat, amely a népek felett áll. Ebben a tekintetben kommunista az orosz nép körülbelül 70-80 százaléka.
Hohokam
2023. június 23. 09:14
Saulus - Paulus. KGB - Oroszország anyácska.
B_kanya
2023. június 23. 07:25
Kellett vajon az értékelésbe az "orosz kegyetlenkedés" meg "dejafijatalokmenekülnek" vörös faroknak vagy el is hiszi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!