Washington Post: Putyint csúnyán megalázta az egyik lakája

2023. június 25. 13:05

Az amerikai kémek már június közepén tudták, hogy Prigozsin fegyveres akciót tervez Oroszországban.

2023. június 25. 13:05
null

A Washington Post cikkéből kiderült, hogy az amerikai kémek már június közepén tudták, hogy Prigozsin fegyveres akciót tervez Oroszországban. A hírszerzést azonban aggodalom töltötte el emiatt, ugyanis senki sem tudhatta, hogy

ez a hatalmas instabilitás mit jelenthet Oroszország nukleáris arzenáljának ellenőrzésére nézve.

Az amerikai titkosszolgálatok június közepén olyan hírszerzési információkat szereztek, amelyek szerint a Wagner zsoldosfőnöke, Jevgenyij Prigozsin fegyveres akciót tervez az orosz védelmi minisztérium ellen, és sürgősen értesítették a Fehér Házat és más kormányzati ügynökségeket, hogy ez ne érje őket váratlanul – mondta több amerikai tisztviselő szombaton.

 

Ki is az a Prigozsin, aki polgárháborút hirdetett Oroszországban?

Az orosz vezetés ellen forduló Wagner-vezér karrierjének felívelése szorosan összefonódott Vlagyimir Putyin politikai hatalmának növekedésével.

 

Prigozsin terveinek pontos természete és időzítése csak röviddel azelőtt vált világossá, hogy pénteken és szombaton megindult Moszkva felé. Egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő elmondta, hogy már korábban elég jel volt ahhoz, hogy értesíthessék a politikai vezetést arról, hogy valami készül.  

Az orosz polgárháborúból eredő instabilitás volt a fő félelme az amerikai vezetésnek a tisztviselők szerint. A Fehér Ház mellett a Pentagon, a külügyminisztérium és a kongresszus magas rangú tisztviselőit is tájékoztatták az elmúlt két hétben a hírszerzési információkról. 

A tisztviselők szerint Prigozsin fellépésének egyik fő kiváltó oka az orosz védelmi minisztérium június 10-i rendelete volt,

amely szerint minden önkéntes különítménynek szerződést kell aláírnia a kormánnyal. Bár a parancs nem említette név szerint a Wagner-csoportot, a célzás egyértelmű volt: Prigozsin zsoldoscsapatainak átvétele, amelyek nélkülözhetetlennek bizonyultak Oroszország ukrajnai katonai hadjáratában, és hozzájárultak a legjelentősebb taktikai győzelmek biztosításához.

 

Prigozsin visszafordítja a Moszkva felé tartó konvojt

Aljakszandr Lukasenka kulcsszerepet játszott abban, hogy jobb belátásra jusson a zsoldosvezér.

A cikkből kiderült az is, hogy ukrán katonai tisztviselők is figyelték Prigozsint a június 10-i bejelentés után, és egyre inkább úgy vélték, hogy mozgósíthatja erőit Moszkva ellen, mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő. Prigozsin nyilvánosan tiltakozott a védelmi minisztérium utasítása ellen, és az ukrán tisztviselők komolyan vették annak lehetőségét, hogy az orosz vezetés ellen induljon.

„Putyin sebezhető”

A Washington Postban egy véleménycikk is megjelent David Ingatius tollából. A szerző egy hasonlattal igyekezett szemléltetni Putyin és Prigozsin konfliktusát. A cikkben leírja, hogy a helyzet arra az esetre hasonlított, mint amikor ketten autóval teljes sebességgel egymás felé tartanak, és a végén mind a ketten félrerántják a kormányt.  Emlékezetett, hogy Putyin előbb bosszút ígért a fegyveres lázadásért, majd belement a kompromisszumba. Ingatius szerint ez mutatja a sebezhetőségét.

A szerző szerint átmeneti megoldás született, és az rendben van, hogy Putyin megmentette a rendszerét, de ez a szombat úgy vonul be a történelembe, mint amely fontos állomás volt az orosz nagyhatalom összeomlásában. Ingatius szerint

ez lesz Putyin igazi öröksége.

Úgy látja, hogy a tűzszünet és a békülés valószínűleg csupán időleges. 

A szerző szerint az sem biztos, hogy a reguláris erők a továbbiakban teljesítik az elnök parancsait. Ignatius szerint egy olyan helyzet állt most elő, amelyet nem tud kezelni a politikai vezetés. A szerző szerint bár Putyin ideig-óráig képes volt elhárítani a válságot, azonban „megalázta egy lakája”. 

***

Nyitókép: Képernyőfotó, Jevgenyij Prigozsin és Vlagyimir Putyin

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2023. június 26. 00:23
Te kinek vagy a lakája????
vérgőz
2023. június 25. 18:17
igen... de ez meg mindig jobb, mint amikor Biden sajat magat alazza meg, a teljesen trottyontotta viselkedesevel...
nuknuk
2023. június 25. 16:46
Biden pozíciója angol hercegnő előtti fingással, állandó eleséssel, eltévedésssel, levegővel kézfogással, motyogással, "királynő éltetésével", ..., ... csak erősödik. Putyin ebből egyet csinálna és az egész "média" azzal foglalkozna 2-3 évig.
NovaTerra
2023. június 25. 15:37
Szóval ez lesz a "liberális" narrativa az ügyben. Na akkor jöhet Anton, Demkó, Tarjányi, Call of Duty András és a töbiek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!