Andrzej Duda a Washington Postnak: Politikai hiba Magyarország orosz energiafüggősége

2023. augusztus 11. 10:31

„Sok országban az oroszok a felszabadítókat jelentették az Oszmán-Török Birodalommal szemben, Lengyelországot viszont megszállták” – hangoztatta a lengyel államfő.

2023. augusztus 11. 10:31
Andrzej Duda during President of South Korea official visit in Poland, Warsaw, Poland on July 13, 2023.

A The Washington Post interjút közölt Andrzej Duda lengyel elnökkel. A beszélgetés fő témája az volt, hogy miért is szükséges az amerikai konzervatívoknak támogatniuk Ukrajnát.

Az államfő kifejtette: nem aggódik amiatt, hogy esetleg a republikánusok nyerik a következő választást az Egyesült Államokban, mert ők is látják azt a veszélyt, amelyet az orosz imperializmus jelent Európára nézve. A riporter szerint ez így van Lengyelország és Olaszország esetében is, de mi a helyzet Magyarországgal, amelynek miniszterelnöke, Orbán Viktor korábban nyíltan támogatta Putyint és megkérdőjelezte Ukrajna szuverenitását?

Duda szerint a magyarok és a lengyelek történelmi tapasztalata eltérő.

Sok országban az oroszok a felszabadítókat jelentették az Oszmán-Török Birodalommal szemben, Lengyelországot viszont megszállták”

– hangoztatta Duda. Emellett Lengyelország az energiaforrások diverzifikálásával készült a jelenlegi helyzetre, míg Magyarország továbbra is erősen függ az orosz energiahordozóktól. Az egyetlen magyar atomerőmű szovjet technológiával működik, és az ország gázellátása szinte teljes mértékben Oroszországra támaszkodik. Duda szerint ez politikailag hiba.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: FOTO OLIMPIK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. augusztus 13. 07:55
CsakOlvas@: Pl a sokak által vitatott kiegyezésre.
iimre
2023. augusztus 12. 23:09
"Upuaut 2023. augusztus 11. 10:37 Nem politikailag hiba, hanem gazdasági kényszerűség" • Nincs szó semmiféle gazdasági szempontról, ez simán földrajzi elhelyezkedés kérdése: ez van a legközelebb. Lásd: https://magyarnemzet.hu/kulfold/2022/07/szijjarto-peter-az-energiaellatas-nem-politikai-nem-ideologiai-hanem-fizikai-kerdes-video
CsakOlvas
2023. augusztus 12. 09:09
Pelso j.: Amennyiben Miklós cárra gondolsz, akkor rossz a párhuzam, amúgy igaz, amit írsz. "újratervezés, újratervezés" :) Jól elütöttem a problémát, mi? Az a baj ezzel a felülettel, hogy tényleg nem érdemes mélyebben belemenni itt, már annak örülök, ha ezt olvasod.
Reszelő Aladár
2023. augusztus 12. 09:04
Dráge Lengyel testvéreink! Hány méter gázvezetéket építettetek északról délre, hogy baj vagy piaci igény esetén el tudjátok látni Csehországot, Szlovákiát és Magyarországot? Csak mondanátok már azt, hogy ott a cső a szlovák-lengyel határon és az aláírt szerződés az USA-val meg Norvégiával a szállítás azonnali megkezdéséről. Mi hiába építettünk vezetéket minden szomszédunk irányába, ha abba ők sem tudnak gázt rakni. Mi van a román gázmezőkkel? Abból mi hátráltunk ki, vagy az Exxon? Felteszem szóba sem jöhetne, hogy egy magyar cég termeljen ott ki, akármennyire is megérné. A helyzet az, hogy hogy az olaj tranzitdíjat most emelték a horvátok az infláció felett 480%-kal, biztosan jó okuk volt rá, az ukránok felé pedig tőlünk megy nafta. Várjuk a megoldásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!