Nyolc republikánus elnökjelölt vitázik – de hol lesz ezalatt Trump?

2023. augusztus 23. 15:25

Több mint egy évvel a 2024-es amerikai választások előtt sor kerül az első republikánus elnökjelölti vitára, amin azonban Donald Trump nem fog megjelenni. A fő esélyes hiányában minden szem Ron DeSantis floridai kormányzóra szegeződik, akit a volt elnök legnagyobb kihívójának tartanak, de eddig nem váltotta be támogatói reményeit.

2023. augusztus 23. 15:25
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Magyar idő szerint csütörtök kora hajnalban kerül sor a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első előválasztási vitájára. A Fox News televízió által közvetített vitán nyolcan fognak a színpadon állni.   

A legfontosabb szereplő ugyanakkor visszautasította a részvételt. Donald Trump, aki magasan vezeti a felméréseket, vasárnap kijelentette: nem jelenik meg az eseményen. 

A közvélemény tudja, hogy ki vagyok és milyen sikeres elnökségem volt

írta közösségi oldalán vasárnap.

Egy néhány napja közzétett CBS-felmérés szerint a republikánusok 62%-a támogatja Trumpot, mögötte messze lemaradva a második helyet foglalja el Ron DeSantis floridai kormányzó, aki 16%-on áll. A többi elnökjelölt-aspiráns mind 10% alatt van.  

Nem ez az első alkalom, hogy Donald Trump kihagy egy vitát: 2016 januárjában is megtagadta a részvételt a hetedik republikánus vitán. Akkor arra hivatkozva tette ezt, hogy a Fox News nem akarta lecserélni a moderátort, ami nem tetszett Trumpnak.  

Trump most a részvétel helyett egy interjút vett fel Tucker Carlsonnal, 

amit valamikor a vita alatt fognak levetíteni. A volt elnök a CNN információi szerint egy golf klubban fog tartózkodni az esemény alatt.  

Kik lesznek a színpadon?  

Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a tévévitán, több feltételt kell teljesítenie. A TIME leírása szerint mindenkinek legalább 40 ezer felajánlást kell felmutatnia, és a támogatók közül 200-nak 20 különböző államban kell élnie. Ezen kívül az országos felméréseken legalább 1%-ot kell elérnie az adott politikusnak. Ezúttal a Republikánus Nemzeti Bizottság arra is kérte a résztvevőket, hogy írják alá: bárki is nyer az előválasztáson, ők támogatni fogják.  

A vitán nyolc republikánus fog a színpadon állni. Az előzetes várakozások szerint 

mindenki Ron DeSantist fogja támadni, 

mivel Trump mögött ő a második legnépszerűbb jelölt. DeSantis az elmúlt években országos hírnévre tett szert azzal, hogy Floridában felvállalta a kultúrharcot és szembeszállt a genderideológiával az iskolákban.  

Tavaly elsöprő győzelmet aratott a floridai kormányzóválasztáson, amelynek pozitív hatása egészen idén tavaszig tartott. Februárban az országos felmérések néhány százalékkal Trump mögé tették. Miután azonban márciusban vádat emeltek Trump ellen, a volt elnök számai kilőttek, és DeSantis egyre lejjebb zuhant. Anióta bejelentette az indulását, sok elemzés született, hogy mi okozza a kampánya látszólagos sikertelenségét.  

Ben Shapiro konzervatív kommentátor podcastjében elmondta, hogy szerinte DeSantis kampánya attól szenved: a szavazók nem veszik figyelembe, hogy kormányzóként miket ért el vagy milyen törvényeket vitt át. Shapiro szerint az sem segíti a politikust, hogy 

Trump továbbra is jól teljesít Bidennel szemben a felmérésekben. 

De a kommentátor az egyik legnagyobb hibának azt tartja, hogy DeSantis nem ment be ellenséges médiumok stúdiójába, és nem vállalt ott szerepléseket.  

Akikre érdemes lesz figyelni

A floridai kormányzó mögött áll a legtöbb felmérésben Vivek Ramaswamy, az egyetlen „kívülálló”, aki az elmúlt hónapokban média szerepléseivel komoly népszerűségre tett szert. Az üzletember azzal lett híres, hogy könyvet írt a „woke kapitalizmusról”. Ramaswamy elkötelezte magát, hogy ő tovább vinné Donald Trump „Amerika az első” tervezetét. Az üzletember nagyon óvatosan nyilatkozik a korábbi elnökről: ő szinte az egyetlen az elnökjelölt-aspiránsok közül, aki nem nagyon támadja Trumpot, sőt azt is felvetette, hogy elnökként kegyelmet adna neki. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy 

Ramaswamy valójában az alelnöki pozícióra pályázik.  

Komoly republikánus támogatás áll Nikki Haley mögött is, aki egyike azoknak az indulóknak, akik Trump adminisztrációjában is ott voltak. Haley-t az amerikai sajtó és a republikánus támogatók egy része „titkos esélyesként” kezeli, azonban jelenleg 5% körül mozog a támogatottsága. Haley népszerű ENSZ nagykövet volt Trump alatt. 

Egy másik korábbi Trump-szövetséges is ott lesz a színpadon. Mike Pence volt alelnöknek sürgősen szüksége lenne egy-két jó pillanatra, mivel a kampánya eddig érdektelenségbe fulladt. A szárazságáról ismert politikus jól szerepelt Kamala Harris ellen a 2020-as választási vitákban, azonban hét kihívó mellett nehéz lesz kitűnnie.  

Érdekes pillanatokat hozhat a jelöltség megszerzésre szinte teljesen esélytelennek tekintett Chris Christie is, aki híresen jó vitázó. New Jersey állam korábbi kormányzójának a kampánya eddig 

nagyrészt abból állt, hogy hevesen támadta Donald Trumpot. 

A volt elnököt nem támogató republikánusok korábban abban reménykedtek, hogy Christie majd letarolja a volt elnököt a színpadon.  

A felsorolt személyeken kívül ott lesz a vitán Doug Burgum Észak-Dakota kormányzója, Tim Scott dél-karolinai szenátor és Asa Hutchinson korábbi arkansasi kormányzó is. Számukra ez lesz a nagy lehetőség, hogy megismerje a nevüket az amerikai lakosság.  

 

Mi várható?  

A vitát a Fox News két műsorvezetője fogja moderálni, akik az elmúlt napokban adtak némi bepillantást, hogy miket terveznek kérdezni. Bret Baier például elmondta, hogy biztosan szóba fognak kerülni a Donald Trump elleni vádemelések. Martha MacCallum pedig azt nyilatkozta, hogy az abortuszra, valamint az Egyesült Államok ukrajnai szerepvállalására is rátervez kérdezni.  

Bár nem lesz jelen Donald Trump, a hiánya ott fog lebegni az egész vita felett. 

A volt elnök vádemelései folyamatosan dominálják az amerikai sajtó híreit. A republikánus szavazók egyértelműen mögötte állnak, így a többiek csak óvatosan támadják őt. Néhány amerikai elemző felvetette: ha nem lennének a vádemelések, akkor Trump valószínűleg nem vezetne. Népszerűsége ugyanis 2020-as bukása után jelentősen leesett, és sok szavazó csalódott volt az elnök választás utáni viselkedése miatt.  

Az Axios megjegyezte, hogy ugyan a felmérések szerint a szavazók szerették volna, ha Trump részt vesz a vitán, valószínűleg nem fogják büntetni, amiért távol marad. Hozzáteszik, hogy a híreket nagy valószínűséggel ő fogja dominálni csütörtökön, miután bejelentette, hogy aznap Atlantába fog menni, hogy ott őrizetbe vegyék. 

Mivel ez egy szokatlan kampány egy olyan fő esélyessel, aki már egyszer volt elnök, a nyolc jelöltnek a vita lehet a nagy lehetőség, hogy észrevegyék őket a szavazók. 

 

Borítókép: MTI/AP/Rebecca Blackwell

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. augusztus 23. 19:11
Kurvagáz amit Trumppal az amerikai libsik megcsinálnak.
figyelő4322
2023. augusztus 23. 17:46
Na persze, Trump ugyan nem vesz részt a megrendezett Republikánus elnöki aspiránsok vitáján, de ez nem jelenti azt, hogy 'nem lesz jelen.' Mert dehogynem, ő az összes többi fölé fog tornyosulni. Lehet, hogy még a neve sem lesz ott megemlítve, de mégis mindegyikük ő próbálja túlszárnyalni. Nem hiszem, hogy bármelyiknek is sikerülne. Trumpnak nagyobb a népszerűsége, mint az összes többi önjelöltnek EGYÜTTVÉVE!
rocktoberi-2
2023. augusztus 23. 16:50
Ezek a Trump elleni vádemelések banánköztársasági módszerek.
powerage
2023. augusztus 23. 16:27
"amit valamikor a vita alatt fognak levetíteni" Ugyanakkor kezdik az interjút amikor az elnökjelölt-bohóckodást. Érdekes lesz megnézni a nézettséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!