Oppenheimer-dilemma

2023. augusztus 07. 09:03

Az atomfegyver az emberi létezés legsötétebb oldalát jeleníti meg, azt, hogy a racionális Észre épülő tudomány képes megvalósítani bármit, aminél aberráltabban észszerűtlenebb dolgot már nem is lehetne elképzelni.

2023. augusztus 07. 09:03
Bogár László
Bogár László
Magyar hírlap

„Nincs ugyan kerek évfordulója és így közvetlen «aktualitása» a hirosimai atomtámadásnak, de talán érdemes újra szemügyre venni a nukleáris fegyverek problémáját. Egyrészt, mert az atomháború kérdése mindig «aktuális», ráadásul most éppen újabb világháborúba süllyedni látszik az emberiség, és így minden eddiginél közelebbi és konkrét a fenyegetés, másrészt pedig mert, az Oppenheimer-film, bár Hollywoodban «csinált» konstrukcióról van szó, de azért legalább próbál valamit megmutatni a kérdés valóságos mélységeiből is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az atomfegyver az emberi létezés legsötétebb oldalát jeleníti meg, azt, hogy a racionális Észre épülő tudomány képes megvalósítani bármit, aminél aberráltabban észszerűtlenebb dolgot már nem is lehetne elképzelni. Ezt az aberrációt fejezi ki a kölcsönös megsemmisíthetőség mint «visszatartó» erő. Aminek a legmélyebb oka az, hogy a 

nyugatias modernitás csak az elgondolhatóságot és a megvalósíthatóságot ünnepli, de végleg felszámolta a folytathatóságot, vagy, ahogy ő maga hangoztatja, a fenntarthatóságot.

Érdekes egybeesés, hogy Enrico Fermi, aki az atombombát létrehozó tudósok között az egyik leginkább meghatározó személyiség volt, egy Szilárd Leóval és Teller Edével zajló beszélgetésen 1950-ben felvetette a kérdést, hogy ha a galaxisunkban akár százmilliárd bolygó is lehet, akkor miért nem találkoztunk eddig nemcsak idegen civilizációkkal, de az élet nyomával sem. Ezt a Fermi-paradoxonként ismert elméletet aztán sokan próbálták újra gondolni, és egy Frank Drake nevű amerikai tudós egy feltevésrendszerbe igyekezett foglalni az értelmes civilizáció kialakulásának esélyeit. Ebben szerepel egy olyan mozzanat, hogy amikor már (sok előzetes feltétel után) kialakul az élet, és megjelenik egy önmagára reflektálni képes értelmes lény, elkezd civilizációt építeni, belép a folyamatba egy kritikus mozzanat. és ez a technológia.”

 

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. augusztus 07. 17:16
Egy régi ügy: https://m.youtube.com/watch?v=snMsTg4s--E
Akitlosz
2023. augusztus 07. 12:39
"Érdekes egybeesés, hogy Enrico Fermi, aki az atombombát létrehozó tudósok között az egyik leginkább meghatározó személyiség volt, egy Szilárd Leóval és Teller Edével zajló beszélgetésen 1950-ben felvetette a kérdést, hogy ha a galaxisunkban akár százmilliárd bolygó is lehet, akkor miért nem találkoztunk eddig nemcsak idegen civilizációkkal, de az élet nyomával sem." Azért, mert az emberi civilizáció még rendkívül fejletlen ehhez. Tessék egy két fényév átmérőjű távcsövet építeni és akkor azzal már látható lesz, hogy mit reggeliznek másik galaxisokban! NE kívánja, hogy olyan idegen értelmes lények idejöjjenek, akik képesek arra, hogy idejöjjenek! Nagyon rossz ötlet, hogy emberiség próbál ricsajt csapni, hogy felhívja magára távoli idegen civilizációk figyelmét! Ez rendkívül veszélyes lehet. Pár ezer év múlva már majd meg fog lehetni próbálni. Addig életveszélyes.
NorthernOutlaw
2023. augusztus 07. 11:53
Nem a technológiával van a baj és nem a tudósokkal! Hanem politikával, aki a technológiát használja. A politikai ideológiák legyenek azok bármilyen oldalon mindig is öncélúak és hamisak. Kizárólag a saját hatalmuk és a játékban betöltött pozíciójuk érrdekli őket. Ameddig politikusok irányítják a világot semmilyen esély nincs egy jobb jövőre.
Kovács Ubul
2023. augusztus 07. 11:50
Akkor Medvegy és a muszka megmondóemberek az emberi létezés legsötétebb oldalát jelenítik meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!