A német parlament elfogadta a Scholz-kormány egyik legvitatottabb törvényjavaslatát

2023. szeptember 08. 18:33

Ezentúl kötelező lesz klímabarát fűtési rendszert beépíteni az újépítésű ingatlanokba.

2023. szeptember 08. 18:33
SCHOLZ, Olaf

A német szövetségi parlament (Bundestag) pénteken megszavazta az Olaf Scholz kancellár vezette kormány eddigi legvitatottabb törvényjavaslatát, amely klímabarát fűtési rendszer beépítésére kötelezi a lakásépítőket.

A koalíciós pártok hónapokon át vitatkoztak a fűtési rendszerek új szabályairól rendelkező törvény tervezetéről, amelynek végső változatát június 30-án küldték meg a Bundestagnak. Azt tervezték, hogy a parlamenti eljárást egy hét alatt lefolytatják, és így a nyári szünet előtti utolsó napon, július 7-én szavaznak róla. Ám az alkotmánybíróság a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik képviselőjének indítványára leállíttatta a törvénykezési folyamatot, arra hivatkozva, hogy a képviselőknek elegendő időt kell biztosítani a javaslatok tanulmányozására.

A kérdés rendezése így újabb két hónappal elhúzódott. A pénteki szavazáson végül a koalíciós pártok frakcióinak támogatásával, 399 igen szavazattal, 275 nem szavazat ellenében és 5 tartózkodás mellett fogadták el a széles körben vitatott törvényt.

 

Az úgynevezett fűtési fordulat, vagyis az éghajlatváltozáshoz nagyban hozzájáruló fűtési technológiák kivezetésének megkezdését szolgáló törvény legfőbb eleme, hogy 2024-től az új építésű lakóingatlanok fűtését legkevesebb 65 százalékban megújuló energiával kell megoldani.

 

Emellett a felújítandó ingatlanokat is érinti a változás. A zöldek kezdeményezésére a fűtés korszerűsítéséhez igényelhető akár 70 százalékos állami hozzájárulásról. 

Bár az ellenzéki pártok nem dolgoztak ki alternatív javaslatot, a koalíciós vitát és a parlamenti eljárást élesen bírálták. A legnagyobb ellenzéki erő, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége szerint „a lakosság aggodalma teljes mértékben indokolt, mert az állami támogatás nem elégséges, így az új szabályok miatt elszegényednek az emberek”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. szeptember 09. 10:05
Ez a solc mar majdnem olyan hulye mint az orkban
hátakkor
2023. szeptember 09. 08:56
A fűtés felmelegedést okoz.
lendvaiildiko
2023. szeptember 08. 21:30
Nekem volt sváb rokonom, nagyon szeretetreméltó, szorgalmas, okos és tisztességes ember volt. De ezekkel ott, kinn, mi történt? Valami mutációt bekaptak, hogy ennyire hülyék?
Mich99
2023. szeptember 08. 21:17
Német szavazóautomaták....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!